Is speltbrood beter dan tarwebrood? Deel 2

Blogs

Is speltbrood beter dan tarwebrood? Deel 2

Gepubliceerd op: 24-07-2015 18:21

In mijn vorige blog vergeleek ik speltbrood met tarwebrood op verteerbaarheid, voedingswaarde en Glycemische index. Op deze punten kwam tarwe net zo goed, of eigenlijk zelfs nog iets beter, uit de bus als spelt! Ik kreeg de vraag of ik ook aandacht wil besteden aan de micronutriënten en verteerbaarheid van spelt in vergelijking met tarwe. Natuurlijk wil ik dat!


Vitamines en mineralen in spelt vergeleken met tarwe

Hieronder kan je in de tabel zien hoe het zit verschillende vitamines en mineralen in spelt en deze vergelijken met tarwe.
 

Per 100 g

Speltmeel

Tarwemeel

Vitamine B1

0,12 mg

0,40 mg

Vitamine B2

0,05 mg

0,15 mg

Vitamine B6

0,20 mg

0,35 mg

Kalium

140 mg

250 mg

Calcium

20 mg

30 mg

Fosfor

400 mg

370 mg

Ijzer

0,8 mg

4,0 mg

 

De vertering van spelt vergeleken met tarwe

In m’n vorige blog noemde ik dat er op dit moment nog geen wetenschappelijk bewijs is dat spelt beter verteerd wordt door het lichaam dan tarwe. Tarwe en spelt lijken qua samenstelling  erg op elkaar.

Glutenintolerantie. Spelt is een hoofdgroep van tarwe en beide graansoorten bevatten gluten. Gluten is een mengel van eiwitten en vind je terug in de graansoorten tarwe, spelt, rogge en gerst. In Nederland heeft 1% van de totale bevolking glutenintolerant (ook wel coeliakie genoemd). Als je coeliakie hebt wordt je heel erg ziek van gluten. Zelfs een bezoekje aan de bakker kan al voor heftige klachten zorgen! Het aantal mensen dat dénkt glutenintolerant te zijn ligt echter een heel stuk hoger ;-). Ik hoor mensen ook wel eens zeggen dat ze last hebben van een glutenallergie. Hate to break this to you, maar glutenallergie bestaat niet.
Glutensensitiviteit. Er wordt sinds kort ook gesproken over glutensensitiviteit. De naam zegt het eigenlijk al een beetje: gevoelig voor gluten. Wetenschappers en artsen zijn het er namelijk over eens dat er mensen zijn met klachten die lijken op glutenintolerantie maar waarbij geen glutenintolerantie, tarwe allergie of andere aandoening kan worden gediagnosticeerd. Deze mensen voelen zich toch een stuk beter door het weglaten van producten met gluten. Maar of het de gluten zijn is nog maar de vraag, want de boosdoener kan ook een ander eiwit uit granen zijn. Nog geen duidelijk verhaal dus!
Tarwe-allergie. Je kunt allergisch zijn voor tarwe. Dat betekent dat je een allergische reactie krijgt wanneer je tarwe eet. In dat geval is het eten van tarwe natuurlijk niet aan te raden!


Spelt vs tarwe: mijn conclusie

Ben je gezond? Dan is tarwe een gezonde keuze en prima te verteren. Voel je je (desondanks) beter bij spelt? Gewoon lekker doen! Tarwe wordt tegenwoordig een beetje neergezet als het ondergeschoven kindje; onterecht vind ik. Ik houd het dan ook 'gewoon' bij tarwe volkorenbammetjes voor de lunch. Ik voel me er lekker bij en het scheelt een smak geld. En op z'n tijd eet ik lekker een speltbroodje; variatie is the key!
Cookies Contact en afspraak