Is speltbrood beter dan tarwebrood?

Blogs

Is speltbrood beter dan tarwebrood?

Gepubliceerd op: 11-07-2015 13:55

Voedingssprookjes de wereld uit; de waarheid over eten

Schrijven over voeding en eten is hot! Kranten, blogs en tijdschriften staan er bol van; vaak met tegenstrijdige berichten. Iedereen heeft een mening over voeding. Er wordt weleens gezegd: ‘Nederland heeft 7 miljoen voedingsdeskundigen.’ Snap jij het nog? Om wat helderheid te scheppen in deze  wirwar neem ik elke keer een onderwerp onder de loep en zet de feiten voor je op een rij! Dit keer de waarheid over speltbrood.


Speltbrood vs volkoren tarwebrood

Een veel beschreven voedingsmiddel is spelt. Want spelt, zo wordt gemeld, is véél beter voor je dan onze oude vertrouwde tarwe. Maar kloppen de berichten waarin spelt wordt opgehemeld en tarwe vaak neergesabeld? Is het terecht dat we die ‘gewone’ volkoren boterham links laten liggen?  


Verschil tussen spelt en tarwe

Spelt is een graansoort, net als tarwe. Ze komen zelfs uit dezelfde familie. Maar spelt levert minder op per hectare dan tarwe. Daarnaast zit er een hoesje om spelt die eraf gepeld moet worden, wat dit graan arbeidsintensiever en bewerkelijker maakt. En het is ook nog eens lastiger om er brood van te maken. En dat zie je in de prijs: voor een volkoren tarwebrood betaal je € 1,19 en voor een speltbrood € 2,59. Maar is er ook een verschil in verteerbaarheid en voedingswaarde? 


Is speltbrood beter verteerbaar dan tarwebrood?

Er wordt wel beweerd dat spelt beter verteerbaar is dan tarwe, maar hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs. Beide soorten bevatten gluten. Door een kleine groep mensen worden de gluten uit het graan niet goed verteerd (glutenintolerantie/ coeliakie). Gluten zitten echter ook in spelt. Dus mensen met een intolerantie voor gluten kunnen dus ook geen speltbrood eten. 


Voedingswaarde van speltbrood vergeleken met tarwebrood

 

Voedingswaarde per 100 gram

Speltbrood

Volkoren tarwebrood

Energie

245 kcal

234 kcal

Eiwit

9,5 gram

11,1 gram

Koolhydraten

44 gram

39 gram

Vet

2 gram

2,3 gram

Voedingsvezels

6 gram

6,7 gram

Glutenvrij

Nee

Nee


Er zijn dus nauwelijks verschillen als je kijkt naar voedingsstoffen. Als je naar bovenstaande tabel kijkt zou je zelfs kunnen zeggen dat volkoren tarwebrood een betere keuze is dan speltbrood. Het bevat namelijk minder calorieën, meer eiwit en meer voedingsvezels.


Is speltbrood beter voor je bloedsuikerspiegel? 

Het gezonde imago van speltbrood moet toch ergens vandaan komen? Misschien zit het verschil in de Glycemische index (GI). De GI geeft aan hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt nadat je koolhydraten (bijvoorbeeld een broodje) hebt gegeten. De GI van speltbrood is 50. De GI van volkoren tarwebrood is 40. Je bloedsuiker stijgt dus sneller van speltbrood. 


Is speltbrood gezonder dan tarwebrood?

Op basis van verteerbaarheid, voedingswaarde én Glycaemische Index kunnen we NIET zeggen dat speltbrood gezonder is dan volkoren tarwebrood. Vindt je speltbrood beter smaken dan volkoren tarwebrood? Of geeft hete eten van spelt je een beter gevoel? Blijf het dan gewoon lekker eten! Kies bij voorkeur de volkoren variant.


Bij welk voedingsmiddel zie jij door de bomen het bos niet meer door alle verhalen die in omloop zijn? Laat het weten in een reactie en misschien lees je het de volgende keer in mijn blog.
Cookies Contact en afspraak