Is olijfolie beter dan zonnebloemolie?

Blogs

Is olijfolie beter dan zonnebloemolie?

Gepubliceerd op: 03-05-2016 11:09

Door: Noor Struik

Mediterrane leefstijl

Het mediterrane dieet is gebaseerd op het eetpatroon van inwoners rond de Middellandse zee, zoals Griekenland en Spanje. Uit onderzoeken bleek dat deze inwoners gezonder waren en ouder werden dan Amerikaanse inwoners. De basis van het Mediterrane dieet is:
  • Eet volop groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten, aardappelen, brood, vis, schaal- en schelpdieren en olijfolie;
  • Eet met mate kip, eieren, kaas, yoghurt;
  • Eet af en toe rood vlees;
  • Eet geen suikerhoudende dranken, toegevoegde suikers en bewerkte granen.
Volop groente, fruit, noten, peulvruchten, vis, olijfolie: klinkt erg gezond toch? Maar is het nou specifiek de olijfolie die deze leefstijl zo gezond maakt?
 

Oliën

Zoals de naam al zegt wordt olijfolie geperst uit olijven en zonnebloemolie uit zonnebloempitten. Beide zijn vloeibare vetten, wat betekent dat ze veel onverzadigd vet bevatten. Laat je niet afschikken door het woord ‘vet’, wat onverzadigd vet is juist goed! Het verlaagt namelijk de kans op hart- en vaatziekten.
 

Voedingswaarde

Tabel 1. Voedingswaarde zonnebloemolie en olijfolie per eetlepel (10 g)
  Zonnebloemolie Olijfolie
Energie 90 kcal 90 kcal
Eiwit 0,03 g 0 g
Koolhydraten 0,02 g 0 g
Vet 9,95 g 10 g
Waarvan verzadigd 1,17 g 1,43 g
Omega-3 vetzuren 0,1% 0,5%
Vitamine A 0  µg 0,4  µg
Vitamine E 7,6 mg 0,51 mg
Vitamine K 5,37 µg 0,57 µg

 


 

Verhitten van olie

Bij bakken, wokken en braden wordt de temperatuur van de pan en de olie tussen 180 tot 230°C. Niet alle oliën kunnen die temperatuur verdragen en hebben een lager ‘rookpunt’. Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Het rookpunt van extra vierge olijfolie ligt onder de 180°C en is dus minder geschikt voor bakken, wokken en braden.


Zonnebloemolie vs olijfolie

Zonnebloemolie en olijfolie bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid aan verzadigd (ongunstig) vet. Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het is belangrijk om af te wisselen en verschillende oliën te gebruiken, zodat je alle in vet oplosbare vitaminen binnenkrijgt. Het is wel belangrijk om rekening te houden met het rookpunt van oliën. Gebruik bijvoorbeeld extra vierge olijfolie over salades en zonnebloemolie om te bakken. Zoals altijd is variatie the key! 
Cookies Contact en afspraak