Is jonge kaas gezonder?
Blogs
Is jonge kaas gezonder?
Gepubliceerd op: 17-03-2016 18:33
Door: Noor Struik
Hoe vet en hoe oud?
Op de verpakking van kaas zie je twee aanduidingen:- De rijping van de kaas: bijvoorbeeld ‘oude kaas’ of ‘jonge kaas’
- Het vetgehalte van de kaas: bijvoorbeeld ‘48+’ of ‘30+’
Hoe lang duurt het voordat je kaas kunt eten?
Als melk gerijpt wordt verandert de smaak en structuur en verandert het in kaas zoals wij die kennen. Hoe langer de kaas gerijpt wordt, hoe intenser en voller van smaak en hoe brokkeliger de structuur.Rijpingstijd per kaas
- Jonge kaas - 4 weken
- Jong belegen - 8 tot 10 weken
- Belegen - 16 tot 18 weken
- Extra belegen - 7 tot 8 maanden
- Oude kaas - 10 tot 12 maanden
- Overjarige kaas - 18 maanden of meer
Hoe vet is je kaas?
10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geeft het vetgehalte aan. Het vetgehalte van de kaas wordt genoemd per hoeveelheid droge stof. Dit is de hoeveelheid kaas zonder het vocht in de kaas. Magere kaas (10+, 20+ en 30+) bevat minder vet en meer calcium dan de 40+, 45+, 48+, 50+ en 60+ varianten. De vettere varianten bevatten juist meet vitamine A.Tabel 2. Voedingswaarde per plak kaas (20 g)
20+ kaas | 30+ kaas | 40+ kaas | 48+ kaas | |
Energie | 47 kcal | 58 kcal | 65 kcal | 74 kcal |
Eiwit | 6,5 g | 6,1 g | 5,1 g | 4,6 g |
Koolhydraten | 0 g | 0 g | 0 g | 0 g |
Vet | 2,4 g | 3,7 g | 4,9 g | 6,1 g |
Waarvan verzadigd | 1,5 g | 2,4 g | 2,9 g | 4 g |
Vitamine A | 20 µg | 36 µg | 42 µg | 66 µg |
Calcium | 229 mg | 209 mg | 179 mg | 163 mg |
Jonge vs oude kaas
Hieronder zie je het verschil in voedingswaarde tussen een plak jonge kaas en een plak oude kaas.Tabel 1. Voedingswaarde per plak kaas (20 g)
Jonge kaas 48+ | Oude kaas 48+ | |
Energie | 73 kcal | 83 kcal |
Eiwit | 4,5 g | 4,9 g |
Koolhydraten | 0 g | 0 g |
Vet | 5,9 g | 6,7 g |
Waarvan verzadigd | 3,9 g | 4,4 g |