Is honing beter dan suiker?

Blogs

Is honing beter dan suiker?

Gepubliceerd op: 08-10-2015 13:13

Het verschil tussen honing en suiker

Een belangrijk verschil tussen suiker en honing is de herkomst: honing is afkomstig van een bij en suiker van een suikerbiet. Een bijenvolk in Nederland produceert ongeveer 30 kilo honing per jaar. Voor 1 kg suiker is 6 kg suikerbieten nodig.  Maar; verschillen honing en suiker ook in samenstelling? 


Honing vs suiker; calorieen, vitamines, mineralen

Tabel 1. Kristalsuiker vs honing per eetlepel (15 gram)
Kristalsuiker Honing
Energie 60 kcal 48 kcal
Koolhydraten 15 gram 12 gram
Water - 3 gram
Natrium - 1,5 mg
Kalium 0,6 mg 8 mg
Magnesium 0,3 mg 0,3 mg
Vitamine B2 - 0,004 mg
Vitamine C - 0,6 mg

Honing bevat iets minder calorieën dan tafelsuiker doordat honing wat vocht bevat. Je zult hierdoor wellicht ook geneigd zijn iets meer honing te nemen dan je van suiker zou doen, om hetzelfde level van zoetheid te bereiken. Honing en suiker bevatten allebei weinig vitamines en mineralen. 


Het verschil voor je lichaam

Je lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige suiker of toegevoegde suiker. Alle soorten suiker, dus ook honing, worden door het lichaam op dezelfde manier verwerkt: het wordt afgebroken tot glucose. Glucose is de ‘brandstof’ voor je lichaam en zorgt voor de energie die nodig is bij bepaalde lichaamsfuncties zoals nadenken, bewegen en ademhalen. 


Dus, is honing beter voor je? 

Honing bevat iets minder calorieën en iets meer mineralen, maar het verschil is zodanig klein dat het geen gezondheidsvoordeel oplevert. Voor zowel honing als suiker adviseren wij; geniet ervan maar doseer het goed. Want hoe lekker het ook is, het blijven ‘lege’ calorieën, extraatjes dus.

 
Cookies Contact en afspraak