Is detoxen nodig?

Blogs

Is detoxen nodig?

Gepubliceerd op: 21-01-2015 21:02

Door een sapkuur of darmspoeling volledig gereinigd worden van binnen. Waarna je barst van energie en fenomenaal afvalt. Wow, dat klinkt mooi! 


Wat is detoxen?

Detoxen betekent: ontgiften. Een erkende methode die in de gezondheidszorg gebruikt wordt bij bijvoorbeeld een alcoholvergiftiging. Erg zinvol dus in situaties waarbij het lichaam de alcohol (het gif) niet zelf kan verwerken. Daarnaast worden bijvoorbeeld sapkuren, darmspoelingen en dieten verkocht aan consumenten als 'detoxkuren'. De verkopers beloven dat deze kuren je lichaam ontdoen van alle gifstoffen (uit luchtvervuiling en voeding) waaronder je lichaam te lijden zou hebben. Over deze tweede variant gaat het in deze blog.
 

Ben je vergiftigd?

Als je organen normaal functioneren kan je lichaam gewoon zélf de ongezonde stoffen afbreken die je door luchtvervuiling en eten binnenkijgt. Een detoxkuur helpt hier niets bij! De hoeveelheden gif die je normaliter binnenkrijgt zijn te laag om je te 'vergiftigen'. Ben je wél echt vergiftigd,  dan heb je medische behandeling nodig. Een darmspoeling, dieet of sapkuur zal je dan echt niet redden!


Word je er gezonder en slanker van?

Als je tijdens een kuur niet of heel weinig eet, val je af.  En dat is logisch; je inname ligt dan lager dan je verbruik. Helaas is het gewichtsverlies eigenlijk altijd tijdelijk. Zo lang als de kuur duurt, zeg maar. Je kunt je toch ook wel beter voelen door zo'n alternatieve detoxkuur. Doordat je bewuster bent van je gezondheid maak je andere keuzes en daar kan je gezondheid profijt van hebben. Maar ook dat effect is jammer genoeg meestal van korte duur.
 

Illusie

Detoxen oftewel 'ontgiften' is niet nodig als je niet vergiftigd bent. En dat ben je niet, als je geen drugsverslaving, alcoholvergiftiging hebt of van de schoonmaakmiddelen hebt gedronken. Een dieet, sapkuur of darmspoeling kan je hooguit helpen om je (psychisch) voor te bereiden op een gezondere leefstijl. Maar dat kan ook op een veel stabielere manier. Namelijk stapsgewijs gezondere gewoontes aanleren! Dat klinkt minder spectaculair he!? En toch levert dat het meest op en je bent er uiteindelijk nog minder tijd mee kwijt ook! 

Door: Mara Looij
Cookies Contact en afspraak