Is biologisch eten gezonder?

Blogs

Is biologisch eten gezonder?

Gepubliceerd op: 02-08-2017 12:36

Door: Saskia Peters, diëtist Amstelveen, diëtist Amsterdam, diëtist Haarlem

Wat betekent ‘biologisch’?

Biologische producten worden in Nederland steeds populairder. Producenten spelen daar op in en verkopen ook steeds meer biologische producten. Maar, wat houdt ‘biologisch’ precies in? Het komt er op neer dat bij het produceren van biologisch voedsel zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met het milieu en met dierenwelzijn. Veehouders hebben een diervriendelijke werkwijze; ze geven hun dieren meer ruimte dan in de gangbare veehouderij, de dieren leven langer, groeien langzamer, krijgen biologisch voer en worden op kleinere schaal gehouden. De natuurlijke kringloop wordt in stand gehouden. Mest wordt verspreid over het land en zorgt voor voedingsstoffen voor de gewassen. Zo kan er op het land voedsel voor de mensen groeien en voer voor het vee. De dieren krijgen over het algemeen minder vaak antibiotica. De leefomstandigheden van het dier zijn erop gericht om de natuurlijke weerstand zoveel mogelijk te bevorderen. Producten worden niet doorstraald om ze langer houdbaar te maken. De biologische sector vindt dit namelijk geen natuurlijke methode.
 

Wie controleert of biologisch ook écht biologisch is?

De onafhankelijke organisatie Skal controleert, in opdracht van de overheid, elk bedrijf dat biologische producten wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan. Er wordt streng gecontroleerd of de bedrijven zich houden aan de, door de Europese Unie, opgestelde regels omtrent biologisch produceren. Dit ter bescherming van zowel de producent als consument.
 

Is biologisch eten gezonder?

Ondanks de vele onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan naar het verschil tussen biologisch en niet-biologisch eten, is niet bewezen dat het eten van biologische producten gezonder zou zijn dan de niet-biologische variant. Bij deze onderzoeken werd gekeken naar de voedingsstoffen in beide producten. Hierbij werden geen relevante verschillen gemeten die er op duiden dat het ene product beter is dan het ander. Of te wel: in een biologische sinaasappel zitten evenveel vitamines als in een niet-biologische sinaasappel. Of je nu een biologisch voedingspatroon hebt of niet, het gaat meer om wát je eet dan om hoe het verbouwd wordt. Hiermee wordt bedoeld dat zowel een biologische als een niet-biologische stroopwafel nog geen gezonde keuze is. Maar of je nu biologische bonen koopt die verbouwd zijn met koeienmest en zonder bestrijdingsmiddelen of niet biologische bonen koopt die verbouwd zijn met kunstmest en bestrijdingsmiddelen: het maakt voor de voedingswaarde van de bonen geen verschil.
 

Is biologisch eten dan veiliger dan de niet-biologische variant?

Het eten van biologische producten is net zo veilig als niet-biologische producten. Let wel, zoals hierboven is genoemd, is het eten van biologische producten wel degelijk beter voor het milieu én dierenwelzijn.
 

Hoe herken je biologische producten?

Door bij het doen van je boodschappen te letten op de keurmerken ‘ EKO’ , ’Europees Biologisch’ en ‘Demeter’.
 

Hoe zit het met samengestelde producten?

Biologische producten met meerdere ingrediënten (samengestelde producten) mogen niet-biologische ingrediënten bevatten, mits deze niet voldoende biologisch beschikbaar zijn. Het product mag als ‘biologisch’ worden verkocht als maximaal 5% van de ingrediënten niet-biologisch is.
 

Voor- en tegens om biologisch te eten?

4 belangrijke voor- en tegens om biologisch te (gaan) eten zijn hieronder op een rijtje gezet:
Voor
  • Beter leven voor dieren: wanneer je biologisch vlees eet weet je zeker dat de beesten een beter leven hebben gehad met meer ruimte en over het algemeen een langer leven.
  • Bewuster eten: uit onderzoek is gebleven dat mensen die biologisch eten, vaak gezonder zijn dan mensen die niet biologisch eten. Dit komt volgens wetenschappers vooral doordat deze mensen bewuster met eten omgaan, daadwerkelijk kijken wat ze kopen en tijd steken in de bereiding van hun voedsel.
Tegen
  • Biologische poducten zijn doorgaans duurder: de productie van biologisch voedsel is duurder dan de productie van niet-biologisch voedsel en dit berekent zich door naar prijzen voor de consument. Er zit zo’n 10 tot 30 procent verschil tussen biologisch en niet-biologische producten en dit is voor veel mensen een reden om niet of minder biologisch te eten.
Cookies Contact en afspraak