In het moment zijn en andere levenslessen

Blogs

In het moment zijn en andere levenslessen

Gepubliceerd op: 27-11-2017 12:27

Door: Vivian Meijer

Op reis zijn in een ontwikkelingsland maakt je visie op de wereld weer een stukje rijker. Mijn reis ging dit jaar naar Nepal. Het doel was een trekking te wandelen van 11 dagen in het Himalaya gebergte. Daar hoopte ik meer te leren over de voedingsgewoonten, het boeddhisme en de natuur van Nepal.


Voedingsgewoonten

Ik kwam langs kleine dorpjes waar de Nepalezen met name leefden van hun eigen landbouw: rijst, maïs, peulvruchten, paddenstoelen, aardappels, groenten, fruit, ui, knoflook en heerlijke kruiden. Bij ons in Nederland is alles altijd beschikbaar, verpakt in plastic. Maar in de Himalaya is de diversiteit in groenten en fruit beperkt en plaatsgebonden door het harde klimaat en de grote hoogte. Met name vers fruit was moeilijk te krijgen. Ik mocht blij zijn als ik dagelijks een appel kon bemachtigen. De Nepalezen werken hard, op het land en aan hun huizen. Ze koken met lokale producten boven een haardvuur en vinden het niet raar om 2 keer per dag Dal Bhat te eten in de bergen. Dal Bhat is een gerecht met véél rijst, aardappel-groenten curry en linzensoep. Waar je van mag bijscheppen tot de vooraad strekt. Een goed stapeltje koolhydraten dus. Ze zeiden dan: ‘Dal Bhat power, 24 hour’. Die power kun je wel gebruiken na al dat hiken in de bergen. Met 6 uur hiken verbrand je ongeveer 2300 calorieën extra per dag! Voldoende eten was dus een pré om de berg op te blijven lopen.


De natuur

Alles wat leeft, groeit en bloeit in Himalaya is intens. Ik voelde me klein en nietig in die immens grote natuur. Ik vond het heel bijzonder en rustgevend. Maar op deze grote hoogte kan de natuur ook verradelijk zijn. De kou, wind en sneeuw in de winter, maar ook de extreme regen tijdens de Moesson zijn een uitdaging voor de landbouw. Ook is er een groter risico op aardverschuivingen. In 2015 zijn er 2 verwoestende aardbevingen achter elkaar geweest in Nepal. Ze werken nog steeds aan de wederopbouw van dorpen die getroffen zijn. Wat kun je wel beïnvloeden en wat niet? De kracht van de natuur is uiteindelijk altijd sterker dan de mens. Toch investeren ze in hetgeen ze wél kunnen beïnvloeden.


De kracht van positiviteit.

Het Boeddhisme In dit hoger gelegen deel van Nepal beoefenen veel mensen de leer van Boeddha. In ieder mens schijnt een ware ‘Boedhha-natuur’ aanwezig te zijn, die erop wacht ontdekt te worden. Ik was natuurlijk reuze benieuwd of ik de mijne tegen zou komen! Op mijn weg leerde ik dat het in het boeddhisme gaat om het ontdekken van je innerlijke wijsheid: evenwicht en vriendelijkheid. Accepteren dat niets vast staat in het leven, je het leven nooit ‘in controll’ hebt en niets jouw bezit is. Loslaten dus. Er bestaat een diepe wens goed te doen voor alle levende wezens op aarde. Dit is ook de reden dat boeddhisten geen vlees eten. In het hier en nu aanwezig zijn door te luisteren, te kijken, te ruiken, te proeven en bewust te zijn van dat wat je voelt en denkt. Je bewust te zijn van je ervaring. Ik vond het Boeddhisme eerder klinken als een leefwijze dan een geloof. Wat meer van deze leefwijze in Nederland zou ons allemaal goed doen, daar ben ik van overtuigd.


Vrij van gedachten

In de eerste dagen van de tocht dwaalden mijn gedachten al snel af naar dingen als: ‘’Mijn telefoon heeft geen bereik. Ik moet toch bereikbaar zijn. Wat nou als iemand me nodig heeft.’’ En ‘’Ik hoop dat ik een warme douche tegenkom vanavond’’ of ‘’Als ik terug in Nederland ben ga ik... ‘’ Help! Al die gedachten, totaal niet in het moment. In Nederland zitten we steeds maar in ons hoofd, kunnen maar moeilijk loslaten en willen alles graag controleren. Hier leerde ik ruimte te maken voor de rust en de ‘we zien wel wat er op ons pad komt’ instelling.  Je bewust te zijn van je gedachten helpt bij het weer loslaten ervan. Het blijft natuurlijk gewoon maar een gedachte. Steeds wanneer m’n gedachten afdwaalde probeerde ik dat op te merken en me daarna weer te focussen op mijn ademhaling, voetstappen en alles wat ik om me heen hoorde en zag. Na een paar dagen kon ik me volledig overgeven aan het moment en kwam ik echt tot mezelf!


Kortom

Koester hetgeen wat de natuur te bieden heeft. Kook met verse en lokale producten. Kook zelf en doe het met liefde. Doe goed voor alle wezens op aarde. Accepteer hetgeen waar je geen invloed op hebt. Leef in het moment. En wees mild voor jezelf.
Cookies Contact en afspraak