Ik ben zwanger 2 - ENERGIE!

Blogs

Ik ben zwanger 2 - ENERGIE!

Gepubliceerd op: 17-02-2015 10:29

Door: Irene Wassink, diëtist Amsterdam

Het tweede trimester.
 

Lekker eten, leuke dingen doen

Als sneeuw voor de zon is de misselijkheid verdwenen. Weg metaalsmaak! Hello lekker smikkelen! En ik heb mijn energie terug. Tenminste, ik ben minder moe. Ik heb weer zin om leuke dingen met mijn zoon te doen. Ik voelde me wel een beetje schuldig als ik de puf niet had om naar de dierentuin te fietsen. Nu kost het me weinig moeite meer. Het is genieten in de buitenlucht!

Zweten in de regen

Het sporten doe ik ook trouw elke week. Oké ik geef wel eerlijk toe; als het stormt, regent en sneeuwt heb ook ik mijn bedenkingen. Maar als ik sta te zweten in het park voel ik de regen niet eens meer. En na afloop zegt mijn man ‘wat ben je vrolijk’!  Ik ben dus het levende bewijs dat sporten blij maakt. En die vrolijkheid, dat voel m'n baby vast ook :-)

Moeilijk poepen

Ik heb ook nu nog last van kwaaltjes, andere kwaaltjes nu. Obstipatie om precies te zijn. Ja ja blijkbaar kan dit zélfs een diëtist krijgen :-) Dit trimester is mijn eetlust weer normaal en eet ik genoeg  vezels (ik weet toch wel wat ik nodig heb?!) Hoe kan dat nou dat ik toch moeilijk naar de wc ga?

Obstipatie tijdens zwangerschap: een hoge progesteron spiegel is een oorzaak. Je lijf is druk bezig om ruimte te maken voor de baby onder invloed van dit hormoon. Hierdoor neemt de snelheid van de vertering af en werken de darmen trager. Ook door het gebruik van ijzertabletten, het drukken van de baby op je darmen en het minder actief zijn kan een rol spelen.

Au!

Een andere kwaal die ik heb is bekkeninstabiliteit. Dat houdt in: last van mijn bekken en pijn in mijn linkerrug uitstralend naar mijn linker bil. En soms hevige pijn aan mijn schaambeen. Over dit laatste hoor ik echt nooit iemand! Misschien uit schaamte? Het voelt ook bizar; als je staat is het alsof er recht naar beneden een bot uitsteekt. Een trap in je kruis, dat idee. Hiervoor heb ik hulp gezocht bij een mensendiecktherapeut.

Bekkeninstabiliteit: Het is een pijn in de lage rug, het schaambeen of ervoor of de stuit. Deze wordt veroorzaakt doordat het bekken instabieler wordt. Door de hormonen worden de verbindingen weker. Ook het gewicht speelt een rol. Dit kan pijn veroorzaken: bekkenpijn. Advies: zorg dat je blijft bewegen, til geen zware dingen en zorg voor een rechte houding. Sta niet te lang en sta stabiel op 2 benen, loop rechtop. 

Schopjes

Iets héél leuks wat deze periode in de zwangerschap me brengt: ik begin mijn kindje te voelen. Dit is het mooiste wat er is!  Onze zoon noemt de baby in de buik ‘zijn zusje’. Haha dat is opmerkelijk want we weten niet wat het wordt! Zoooo spannend! 

Cookies Contact en afspraak