Honger en verzadiging

Blogs

Honger en verzadiging

Gepubliceerd op: 22-12-2011 23:26

Door: Mara Looij

Je lichaam weet wat goed voor je is!

Weet je wel hoe goed je lichaam aangeeft wat je nodig hebt?  Als je te weinig vocht in je lichaam hebt, krijg je een dorstprikkel. Als je maag leeg raakt en je energielevel opgekikkerd dient te worden, krijg je buikhonger (trek). Dit is het eerst signaal dat het tijd is om iets te eten (in een later stadium kun je je slap gaan voelen, duizelig of trillerig: dat betekent dat je te lang gewacht hebt).
Misschien herken je deze situatie?: Je bent aan het werk, de klok geeft 13 uur aan en je krijgt ook al een beetje trek maar … ‘eerst nog even dit mailtje versturen’, ‘oh en nog heel even die klant terugbellen’  en voor je het weet is ver na lunchtijd. Je gaat uiteindelijk naar de kantine en ruikt daar de versgebakken kroketjes. Je gaat zitten en je valt aan. Je eet te snel, je eet te veel. Je voelt na je lunch dat het misschien wel iets minder had gekund want je buik staat onder spanning en daar komt ie hoor …. De Dip.
Als je te lang wacht met eten en je hebt écht trek: dan ga je veel sneller eten en je krijgt meer zin in vet eten. Omdat je snel eet voel je verzadiging te laat en eet je te veel.
Reageer dus op signalen van buikhonger! Je lichaam vraagt dan om (gezond) eten.  Eet rustig  en stop als je genoeg hebt . Ben je opgevoed met de regel dat je je bord leeg moet eten? Per direct afschaffen! Het helpt heel goed om niet te lang te wachten met eten: neem bijvoorbeeld een stukje fruit tussendoor in de ochtend en stel de lunch niet uit.
Cookies Contact en afspraak