Hoe voorkom je het jojo-effect?

Blogs

Hoe voorkom je het jojo-effect?

Gepubliceerd op: 21-08-2019 11:35

Door: Tugce Tuzgol, diëtist Amsterdam

Afvallen kan natuurlijk op verschillende manieren en er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Wel is het helder dat snel afvallen d.m.v. een crash dieet zich tegen je kan keren keren. Vaak krijg je dan helaas meestal het gewicht terug dat je had voor het dieet of wordt je er zelfs zwaarder door. Hoe pak je het afvallen nou op een manier aan die wél werkt? Lees rustig verder ...
 

Hoe voorkom je het jojo-effect? – 10 tips 

  1. Stop met diëten. Veel mensen die ‘op dieet’ gaan zien dit als een (korte) periode waarin ze een aantal (strikte) regels volgen om af te vallen. Gedacht wordt dan te kunnen terugkeren naar oude gewoonten zodra het doel bereikt is. Alleen is het zo dat als je gewicht te hoog is, dat het resultaat is van de huidige levensstijl en (eet) gewoonten.
  2. Herken je valkuilen. Weet je waar het mis gaat qua eten en leefstijl? Voor succesvol afvallen zul je afscheid moeten nemen van een aantal oude gewoonten die je doel in de weg staan. Het beste ‘dieet’ is een leefstijl waaraan je je de rest van je leven kunt houden. Voor een blijvend resultaat, ontkomt je er niet aan een of meerdere (permanente) veranderingen in je leven aanbrengen. Niet makkelijk, wel noodzakelijk.
  3. Geduld en focus. Dit is een wandeling, geen sprint. Werken aan je gezondheid is een langzaam (leer) proces en een gezond lichaamsgewicht is daarvan het resultaat. Het aanleren van elke nieuwe gewoonte kost tijd. Gun jezelf die tijd. En lukt het een keertje niet? Ga na je slippertje stoïcijns verder met je goede gedrag. Eyes on the price.
  4. Ontwikkel nieuwe gewoonten. Je lichaam is het resultaat van je gewoontes (dus dat wat je herhaaldelijk doet). Neem onder de loep wat aan jouw gewoontes verbetert kan worden. De volgende vragen helpen je hierbij: Wat zijn je gewoontes? Welke gewoonten dragen momenteel bij aan jouw doel en welke niet? Wat zijn je ‘triggerfoods’? Welke dingen ben je bereid op te geven en welke niet? Maak vervolgens een gestructureerd plan en/ of zoek een vriend of diëtist die je helpt om hierbij te ondersteunen en deze cyclus van jojo-dieet permanent te doorbreken.
  5. Accepteer de realiteit. Door andere keuzes te maken ga je afvallen. Verval je in de oude keuzes, dan kom je weer aan.
  6. Niet minder; gezonder. Veel voedingsmiddelen die we in onze voedingswinkels en onze (sociale) omgeving vinden, dragen niet bij aan je gezondheid. Denk aan ontbijtgranen, vruchtensappen, frisdranken, koekjes, snoep, bewerkt vlees. Geproduceerd lekker te zijn en er te veel van te eten. Drink vooral water en kies voedsel wat zo min mogelijk bewerkt is (naturel zuivel, volkorenbrood, noten, groente, fruit, peulvruchten, onbewerkt vlees/ vis.
  7. Eet voldoende eiwitten. Zorg voor een voeding met genoeg noten, peulvruchten, zuivel (of soyaproducten), vis en (onbewerkt)vlees of vleesvervangers. Eiwitten verzadigen goed en helpen je op die manier op gewicht te komen (en te blijven).
  8. Beweeg meer (buiten). Heb je een zittend beroep? Ga er dan lopend of fietend naartoe. Meer beweging maakt gezonder en bevordert ook de kwaliteit van slaap (wat weer gunstig is voor het gewicht). Zonlicht zorgt voor vitamine D en is goed voor je gemoedstoestand.
  9. Doe het voor jezelf! Om af te vallen en gewichtsverlies te behouden, heb je de juiste motivatie nodig; doe het voor jezelf (en niet voor een partner, gebeurtenis (bruiloft) of seizoen (zomer). Om je doelen te bereiken is jouw eigenste ‘innerlijke’ motivatie onmisbaar.
  10. Verander je mindset. Bij afvallen ligt de nadruk vaak enkel en alleen op het verliezen van het gewicht. Verleg je focus van de getallen op de weegschaal naar je gezondheid en gevoel. We begeleiden je graag bij deze omschakeling.
Cookies Contact en afspraak