Het verschil tussen muesli en cruesli

Blogs

Het verschil tussen muesli en cruesli

Gepubliceerd op: 18-01-2015 16:14

Muesli en cruesli zijn populaire ontbijtgranen. Lekker en makkelijk, door de melk of yoghurt. Zelf begin ik ook vaak de dag met een kommetje muesli. Maar wat is nou het verschil tussen muesli en cruesli? En voor welke van de twee kun je beter kiezen? Dat ga ik je vertellen! 
 

De eerste muesli.

Muesli is voor het eerst gemaakt door de Zwitserse arts Maximilian Bircher-Benner. Maximilian was één van de eersten die welvaartsziektes toeschreef aan voeding. Hij was van mening dat voeding die niet vers uit de natuur kwam deze ziektes veroorzaakte. Maximilian ontwikkelde dan ook muesli voor zijn patiënten. Dit gezonde papje wat Maximilian ontwikkeld had kreeg de naam Bircher-muesli. Muesli is het Zwitserse woord voor ‘moesje’ of ‘papje’. 
 

Meer intesse in gezond eten, meer muesli

Muesli is populair geworden in de jaren ’60 omdat er toen steeds meer interesse ontstond in gezonde voeding. Vroeger bestond muesli uit vruchten, noten en een beetje havermout. Tegenwoordig vind je in muesli veel meer ingredienten; allerlei soorten granen en ook vaak nog noten, gedroogd fruit en extraatjes als kokos of chocolade. 
 

Cruesli oftewel; gebroken koekjes

In de tijd dat muesli populairder werd ontstond er ook een andere variant, krokante muesli. Tegenwoordig wel bekend als cruesli. Alleen is cruesli geen productnaam, maar een merknaam die het merk Quaker hieraan gaf. Krokante muesli wordt gemaakt door muesli met boter en suiker of honing te bakken. Hierdoor ontstaan grote koeken die vervolgens in stukjes worden gebroken. 
 

Wat kies je, muesli of cruesli?

Zoals in de tabel te zien is bevat cruesli meer calorieen doordat het meer suiker en vet bevat maar minder vezels. Dat komt door het proces waarbij van muesli cruesli gemaakt wordt. Je kunt met gemak de conclusie trekken dat muesli de gezondste keuze is. Maar dan bedoel ik wel de vaiant zónder chocola natuurlijk.
 
Voedingswaarde per 50 gram  Muesli     Cruesli
Calorieën     128,5    219     
Koolhydraten 32,3 gram 32,3 gram
Waarvan suikers 6,5 gram   12 gram       
Vet 2,4 gram  7,4 gram
Waarvan verzadigd vet 0,8 gram  2,6 gram
Vezels 4,3 gram 3,3 gram  
                
            
Door: Gail Spanjaard, dietist in opleiding


 


 
Cookies Contact en afspraak