Het einde van de Ramadan en het suikerfeest - dietist Sarah over de Ramadan

Blogs

Het einde van de Ramadan en het suikerfeest - dietist Sarah over de Ramadan

Gepubliceerd op: 03-07-2016 12:02

Door: Sarah Chorho, diëtist Amsterdam

Gezelligheid en gewichtsverlies

Ondanks de lange en soms warme dagen, is de maand voorbij geraasd. Vooral om de sfeer en gezelligheid aan tafel zal ik missen. De hele familie gezellig bij elkaar. De Ramadan is dus bijna voltooid. En nu? Wat heeft het met mij gedaan? Onthouding van eten en drinken heeft namelijk grote invloed op de mentale en fysieke gesteldheid. Op gebied van voeding ben ik bewuster geworden van wat ik eet. Ik heb namelijk ontdekt dat ik me de volgende dag heel suf voel als ik tijdens de Iftar te veel suiker eet. Door gezonde keuzes te maken kan ik de dag veel energieker doorkomen. Dit heeft overigens geleidt tot een ander fysiek aspect: ik ben afgevallen.


Valkuilen

Natuurlijk is het vasten niet altijd even gemakkelijk. Ik heb weleens momenten, zoals na het sporten of tijdens het shoppen, dat ik last heb van verleidingen om me heen. Maar de grootste valkuil is voor mij de verstoorde slaapritme. Als ik de volgende dag vroeg op moet, slaap ik al direct na de iftar. Rond half 3 word ik dan weer wakker voor de suhoor. Vervolgens ga ik terug naar bed. Op mijn vrije dagen gaat dit anders. Dan blijf ik op tot 3 uur, omdat het gewoon heel lastig is om midden in de nacht op te staan. Vooral als ik net in slaap ben gevallen. De onregelmatigheid en onderbroken nachtrust kan tot vermoeidheid leiden, waardoor ik overdag wel eens een dutje moet doen.


Het suikerfeest

Het einde van de Ramadan wordt gevierd met een feest, ‘Eid ul fitr’, ook wel bekend als het Suikerfeest. Letterlijke betekenis: ‘Feest van het vasten verbreken’. Een bijzondere dag. Binnen ons gezin gaan we altijd na de moskee met z’n allen naar oma en opa. Iedereen neemt een bord met soms wel vier verschillende soorten koekjes mee. Daar genieten we van een lekker ontbijt met muntthee Marokkaanse pannenkoeken, donuts en niet te vergeten; de zelfgemaakte koekjes. In de loop van de dag komen er mensen op bezoek. Daarom staan deze zoetigheden de hele dag op tafel. De dag sluiten we af met de koekjes en Marokkaanse muntthee. We laten iedereen meegenieten en delen koekjes uit aan buren en collega’s. Hier zijn ze altijd super blij mee!


Tips voor het Suikerfeest

  • Neem alvorens je aan de verleidelijke ontbijttafel gaat zitten een voedzaam voedingsmiddel, zoals een snee volkorenbrood of een stuk fruit. Dit bevat vezels, wat verzadigend werkt. Je hebt dan minder ruimte voor de zoetigheden.
  • Als je koekjes bakt voor het Suikerfeest, kies dan voor recepten waarbij je de hoeveelheden olie en suiker, zonder de smaak te beïnvloeden, kunt minderen of zelfs halveren.
  • Maak kleine hoeveelheden koekjes zodat ze dezelfde dag ook opgaan (en je niet ook de rest van de week Suikerfeest viert)
  • Tegenwoordig worden ingrediënten vaak vervangen door amandelen, walnoten of dadels om ze gezonder te maken. Verstandige alternatieven! Besef wel dat dit, naast een vitaminebom ook een caloriebom is. Houdt dus maat.
  • Maak een afspraak met jezelf over hoeveel je op die dag gaat eten. Bijvoorbeeld: 5 koekjes.
  • Vaak staan de koekjes de hele dag op tafel. Als er momenten zijn dat er geen bezoek is, haal de borden van tafel zodat je niet (onbewust) de hele dag door eet. 
Cookies Contact en afspraak