Herstel - het belang van eten na het sporten

Blogs

Herstel - het belang van eten na het sporten

Gepubliceerd op: 30-04-2014 14:37

Tijd tekort

Ik doe in mijn vrije tijd aan triathlon. Een zeer tijdrovende hobby, want zwemmen, fietsen, hardlopen en het liefst ook nog wat krachttraining. Dit alles naast werk, een sociaal leven en andere hobby’s. 


Pijn en sjagrijn

Om dit vol te houden is goed herstellen ná het sporten essentieel. Als je niet goed herstelt, beinvloedt dat je slaappatroon, je prestaties, je eetlust en je humeur. Ook kun je last krijgen van blessures.  Belangrijk dus om hier voldoende aandacht aan te besteden. 


Het belang van genoeg eten

Ik hoor op mijn spreekuur vaak mensen die na het sporten níéts eten. Zij zijn namelijk blij dat zij zoveel calorieen hebben verbrand. En vinden het zonde dan te gaan eten. En dat is toch juist goed als je wilt afvallen? Ik vraag dan altijd hoe zij zich de dag ná het sporten voelen. De antwoorden zijn meestal van deze soort: moe, chagrijnig, futloos en vooral ... spierpijn! Onvoldoende hersteld dus! En dat is dus eigenlijk pas écht zonde.


Geen trek

Zelf gebeurt het mij ook weleens. Soms  volgen er afspraken na de training of heeft heb ik niet zoveel eetlust. Vermoeidheid is altijd het gevolg. Het is daardoor al eens gebeurt dat ik me versliep voor de volgende training of afspraak.


Waarom moet je eten na sport?

Maar waarom moet je dan eigenlijk eten na het sporten? Heel simpel eigenlijk, omdat je ‘teveel’ energie verbruikt hebt. Ik vergelijk het altijd met een batterij. Op een volle batterij kun je prima sporten, maar na 1,5 uur is de batterij echt leeg! Ga je vervolgens slapen (wat ook een beetje energie kost) dan is hier onvoldoende brandstof voor en ga je jouw spieren afbreken (en die had je nog wel zo goed getraind!). Dit met spierpijn en vermoeidheid als gevolg.


Maar wát moet je dan precies eten als je gesport hebt?

In ieder geval is het belangrijk een combinatie te zoeken van koolhydraten en eiwitten. Koolhydraten om de verloren energie aan te vullen en eiwitten voor spieropbouw. De verhoudingen eiwitten koolhydraten moet 1:4 zijn. Dus een beetje eiwitten, maar voornamelijk koolhydraten. Als je een recreatieve sporter bent hoef je hier niet heel serieus mee te gaan rekenen, maar zorg wel dat je iets eet. Denk bijvoorbeeld aan: een schaaltje yoghurt of kwark met fruit of muesli, een boterham, cracker of een rijstwafel met pindakaas of hartig beleg (proteine!), een restje warm eten, een portie (gedroogd)fruit of een handje noten! 

Luister maar naar mij en je bent snel weer fit voor de volgende training! Wil je meer en persoonlijk advies? Maak gerust een afspraak met mij.
 
Door: dietist Danielle
Cookies Contact en afspraak