Heeft detoxen zin?

Blogs

Heeft detoxen zin?

Gepubliceerd op: 23-06-2017 14:43

Door: Yasmin van West

Detoxen betekent ontgiften. Een erkende methode die in de gezondheidszorg gebruikt wordt bij bijvoorbeeld een alcoholvergiftiging of drugsverslaving. Tegenwoordig is detoxen met als doel gezonder te worden, te ontgiften of af te vallen erg hip. Er worden allerlei gezondheidsclaims en -effecten aan verbonden. Wat is daarvan waar?
 

Ontgiften van je lichaam

De lever is je persoonlijke reinigingsorgaan. Het is een harde werker, want alle 24 uur in een dag is de lever bezig om afvalstoffen te verwerken. De afvalstoffen voert je lichaam af met behulp van de lever, nieren en het darmkanaal via de urine en ontlasting. Je lichaam heeft dus een uitgekiend systeem om gifstoffen te verwijderen en dat zonder detoxpilletje of sapkuurtje! Ben je wel echt vergiftigd, bijvoorbeeld door drugs of alcohol, dan heb je een medische behandeling nodig. Een darmspoeling of sapkuur zal dan niet verhelpen.
 

Opschonen van je darmen

Een detox sapkuur belooft je darmen op te schonen, maar niets is minder waar. Je spijsvertering is constant in beweging en zorgt zelf dat eten binnen 24 tot 72 uur volledig(!) is verteerd. Je lijf neemt de opneembare stoffen op en de rest verdwijnt in de wc. Er is geen sprake van resten onverteerde stoffen die aan de darmen blijven plakken en daar kunnen gaan ontsteken.


Sapkuur

Bij een sapkuur gebruik je voor een bepaalde tijd groente- en/of fruitsapjes. Vruchtensap is een suikerrijk drankje. Het drinken van veel vruchtensappen geeft meer risico op overgewicht en diabetes type 2. Ook bevatten ze zuren die het gebit kunnen aantasten. De darmen presteren goed op vezels; die bevorderen de darmbeweging en vertering. In sapjes zijn de vezels helemaal niet aanwezig of al gedeeltelijk stukgemaakt wat hun juist goede functies vermindert. Een sapkuur brengt je darmen in de war in de war, omdat ze ineens een stuk minder hard moeten werken.


Klei en houtskool

Stoffen als houtskool en klei worden er soms ook bijgehaald in detoxkuren. Deze grondstoffen onttrekken goede vitamines en mineralen uit het lichaam. Klei bevat vaak ook lood, arsenicum en dioxinen die met kleine hoeveelheden al negatieve effecten kunnen hebben op het lichaam. 
 

Afvallen door detoxen

Tijdens een detox-, sapkuur val je af. Logisch, want je verbrandt meer dan dat je binnenkrijgt. Een groot deel van het afgevallen gewicht bestaat uit vocht en spieren doordat het afvallen zeer snel gaat. Dit gewichtsverlies is tijdelijk. Wanneer je weer terugkomt bij je oude gewoontes, is je gewicht ook al snel weer op het oude peil en vaak nog dat ene beetje extra ook.


Schade door detoxen

De giftige stoffen die ons lichaam kwijt wil worden tijdelijk opgeslagen in vetcellen en daarna langzaam afgebroken.Bij het snel verliezen van vet tijdens een (langdurige) detox of sapkuur kunnen de gifstoffen in het bloed terechtkomen en uiteindelijk in lichaamscellen. Hier kunnen ze dan mogelijk wél schade aanrichten.
 

Mogelijke positieve effect detoxen

De nadelen van detoxen zijn inmiddels duidelijk, maar kan detoxen ook zo z’n voordelen hebben? Je zou kunnen stellen dat detoxen helpt bij het bewuster maken over wat je eet en hoe je je daarbij voelt. Je ontdekt wanneer je echt trek hebt en wanneer je zin hebt om te snaaien. Zo’n (korte) periode van bewustwording kan daardoor tijdelijk zorgen voor een gezondere leefstijl. Het tijdelijke gewichtsverlies van vooral vocht kan zorgen voor net dat beetje extra motivatie om door te gaan/ te starten met een gezonde leefstijl. Daar zijn echter andere manieren voor die wat mij betreft de voorkeur verdienen. Denk aan een bezoekje aan de dietist ;)


De detoxkuur die wèl zin heeft

Wat wel een goed idee is, is af en toe een detox te nemen van alle drukte en technologie om je heen. Ga in plaats van uren eindeloos scrollen op Facebook of Instagram eens een stukje wandelen, fietsen of een boek lezen. Of maak een lijstje met alle doelen die je dit jaar zou willen bereiken. Denk daar maar eens over na :)
 
 
 
Cookies Contact en afspraak