​Hangt jouw geluk af van je gewicht?

Blogs

​Hangt jouw geluk af van je gewicht?

Gepubliceerd op: 20-06-2016 10:38

Door: Noor Struik

Uiterlijk en gewicht

Tegenwoordig is uiterlijk steeds belangrijker. Neem maar eens een kijkje op Instagram of Facebook. De fitgirls en boys met hun strakke buikjes vliegen je om de oren. Die nadruk op (een mooi) uiterlijk en fitheid kan best belastend zijn. We horen regelmatig op onze spreekuren uitspraken als: ‘wanneer ik 60 kilo weeg, dan ben ik gelukkig’.


Een paar kilo meer of minder

Tuurlijk, een gezond gewicht is belangrijk zodat je minder kans hebt op chronische ziektes (en natuurlijk het is ook fijn om leuke kleren aan te kunnen). Maar dit gaat niet om enkele kilo’s meer of minder. Uiteindelijk is gewicht maar een getal. En is het, als je erover nadenkt niet een beetje gek dat 3 kilo meer of minder bepalen hoe je over jezelf denkt?


Hoe overmatige focus op uiterlijk en gewicht je eetpatroon kan beïnvloeden

Een overmatige focus op uiterlijk en gewicht kan ervoor zorgen dat je last krijgt van het ‘alles-of-niets’ principe. Je stelt een streng patroon voor jezelf op (lees: niet vol te houden) en zodra je een misstapje maakt, laat je alles los onder het motto ‘het is nu toch al verpest’. Periodes van streng lijnen en veel eten wisselen zich af, waardoor het jojo-effect kan ontstaan.


Tips voor als jij denkt dat als je 60 kg weegt het leven perfect is

Als je focus zo erg op het gewicht ligt, kan het zo zijn dat  je op iedere verandering op de weegschaal reageert. Dus dat je meer gaat bewegen of juist minder gaat eten als het getal omhoog gaat. Maar dat getal kan schommelen door een zoute maaltijd, een extra glas water en of je van tevoren wel/niet naar de wc bent geweest. En nog belangrijker: dat getal is maar een getal. En dat getal zegt niks over jouw lichaamssamenstelling (vet/spier/vocht) en al helemaal niet over wat voor mooie persoonlijkheid je hebt :-)

Deze gedachtegang past bij het type lijngerichte eter. Herken jij je hierin? En wil je hulp bij jouw lijngerichte eetgedrag, zodat je gelukkig bent zonder dat te koppelen aan een bepaald gewicht? Maak dan een afspraak met één van onze diëtisten. 
Cookies Contact en afspraak