Gezond kiezen in de supermarkt

Blogs

Gezond kiezen in de supermarkt

Gepubliceerd op: 31-01-2020 16:39

Door: Anouk van der Linden

Nou, de knoop is doorgehakt: de verwarrende groene en blauwe Vinkjes hebben afgedaan als voedingskeurmerk. En de de overheid heeft een nieuw voedselkeuzelogo gekozen: Nutriscore.


Wat is Nutriscore?

Met behulp van Nutriscore wil de overheid je op een snelle manier inzicht geven in de betere keuzes in de supermarkt. Producten krijgen een score, deze is gebaseerd op de voedingsstoffen en de ingrediënten die het product bevat. Er wordt beoordeeld op calorieën, suiker, zout, vet, eiwitten, vezels, fruit, groente, noten en peulvruchten. Elk product wordt beoordeeld binnen de groep waartoe ze behorenen, en krijgen een score van A tot E. Producten die een A of B krijgen, kan je volgens Nutriscore beter kiezen dan die met een D of E waardering.


Is Nutriscore nuttig)er)?

Nutriscore neemt in de beoordeling van producten meer criteria mee dan de Vinkjes, en kijkt ook naar de hoeveelheid ‘goede’ voedingsstoffen en ingrediënten. Producenten kunnen er zelf voor kiezen om het logo op hun product te zetten, dus een ongezond product zal daarom niet altijd een (negatieve) Nutriscore krijgen. Van de positieve kant bekeken, zou de fabrikant zich gestimuleerd kunnen voelen om de voedingswaarde van zijn product te verbeteren. Nutriscore doet denken aan een stoplicht: groen is door, rood is stoppen. Zo kun je duidelijk zien wat een gezonde/ ongezonde keuze is en producten zijn daarbij goed te vergelijken. Volgens onderzoek van de Consumentenbond zijn mensen over het algemeen dan ook positief over de keuze voor Nutriscore.
 

De score van Nutriscore (volgens ons)

Alle voedselkeuzelogo’s worden op de meeste voedingswaarden beoordeeld (en dus niet alleen op de calorieën), maar niet álle producten worden op een goede manier ingedeeld. Nutriscore beoordeelt namelijk in mindere mate op de (oorsprong van) de ingrediënten en de mate van bewerking. Appelmoes krijgt bijvoorbeeld al gauw een A- of B-score, want het levert niet veel calorieën en bestaat voor het grootste gedeelte uit fruit. Maar de toegevoegde geraffineerde suiker wordt niet genoeg meegenomen. Net als bij groenten in pot of blik waaraan suiker of zout is toegevoegd. En light frisdrank krijgt een A-score, want: weinig calorieën en binnen de productgroep 'frisdranken' is dat het hoogst haalbare. Vinden wij raar, want het voegt niets toe aan je vitamines en mineralen intake (én het is ook nog eens een keertje slecht voor je tanden). Olijfolie (geweldig gezond, in de juiste mate gebruikt) krijgt een slechte score vanwege het hoge gehalte aan calorieën en vet. 


Conclusie

We kunnen concluderen dat Nutriscore een beter voedselkeuzelogo is dan de Vinkjes en andere vergelijkbare logo’s, omdat het een breder scala aan voedingswaarden meeneemt in de beoordeling. Tegelijkertijd is dat ook de grootste valkuil, omdat je een product niet alleen maar kan beoordelen zijn de voedingswaarden. Dus ook Nutriscore is verwarrend. Daarom blijft (persoonlijke) voedingsvoorlichting over producten en productkeuzes nodig. Wil je meer weten over welke producten je beter wel of niet kunt eten, hoe je een etiket leest en welke hoeveelheden voor jou de juiste zijn? Je diëtist wil je er graag meer over vertellen.
Cookies Contact en afspraak