Ervaringen van een dietist op verjaarsvisite

Blogs

Ervaringen van een dietist op verjaarsvisite

Gepubliceerd op: 22-05-2014 14:33

tisp om bewuster te kiezenHeb je je wel een afgevraagd hoe een diëtist een (verjaardags) feestje ervaart? Ik probeer het je hier uit te leggen. Natuurlijk kan ik alleen voor mezelf spreken, maar je kunt je misschien wel voorstellen dat een bijeenkomst waarbij eten en mensen aanwezig zijn, een interessante gebeurtenis is voor een diëtist.

17 miljoen voedingsdeskundigen
Ten eerste krijg je vragen. Zodra ze eenmaal weten dat er een diëtist in het midden is, is er altijd wel iemand die de hapjes begint te analyseren. En deze persoon is over het algemeen niet de diëtist zelf. Althans in mijn geval. Maar meestal een medeverjaardagsganger die bijvoorbeeld héél toevallig net bezig is in  ‘de voedselzandloper’, ‘broodbuik’ of het oermannendieet. Tijdens mijn antwoord word ik dan overigens alsnog niet zelden onderbroken met de persoonlijke mening van deze heer/ mevrouw.
Maar ja, dat hou je met 17 miljoen voedingsdeskundigen.

Zou je dat nou wel doen…?
Ten tweede word je zelf in de gaten gehouden. Want: 'je bent toch dietist, dan eet je toch alleen maar gezond?' Laatst nog, ik ben druk in gesprek en er komen hapjes voorbij. En hoppa, voordat deze diëtist het zelf weet, heeft ze alweer toegeslagen. Dan herinnert mijn gesprekspartner mij er aan dat ik diëtist ben…

Relaxt hapjes eten
Ook kan het zijn dat het gehele gezelschap niet weet dat er een diëtist in de zaal zit. In dat geval houd ik mijn mond en kan ik onverstoorbaar verder met verjaardag vieren (en hapjes eten).

‘Welke taart is het gezondst?’
Meestal is er echter wel iemand die erachter komt. En dan moet je als diëtist dus aan de bak. Laatst kreeg ik de vraag: 'welke taart is het gezondst? (oftewel; van welke taart worden we het minst dik?). Er stond kwarktaart, mokkataart, appeltaart en chocolade taart. Mijn antwoord daarop: de lekkerste! Dat antwoord verwachtte niemand natuurlijk.

Kies wat je het lekkerst vindt
Ik bedoel hiermee dat, als je kiest wat je het allerlekkerste vindt, je voor jezelf een écht genietmoment creëert. En dit oprechte, intense genieten is verzadigend. Voor lichaam en (nog belangrijker), geest. Alleen is dit oprechte genieten op een verjaardag nog een hele uitdaging. Ik spreek uit ervaring. Doordat ik terwijl ik aan het peuzelen ben, druk bezig ben met het beantwoorden van vragen van mijn medegasten en het verdedigen van mijn standpunten, heb ik het hele taartje amper geproefd en voel ik helemaal geen verzadiging. Oeps! Aandachtspuntje ….

Automatisch alle schaaltjes leegeten
Ik kijk om mij heen en zie ik dat alle uitgestalde schaaltjes leeg zijn. Hoe kan dat toch zo snel gaan? Ik denk dat het hiermee te maken heeft... Vaak moet je er een beetje in de feeststemming komen of ben je met je hoofd nog bij alle andere werkzaamheden die nog hadden moeten gebeuren of word je afgeleid door de verhalen (en vragen) van anderen. Dan grijp je misschien wel automatisch naar de zoutjes, chocolaatjes, koekjes en voor je het weet is het op.

Ik begrijp het als geen ander want ik doe het zelf ook … Een diëtist is ook maar een mens!


Door: Irene Wassink
 
Cookies Contact en afspraak