Eet gezonder, eet minder zout

Blogs

Eet gezonder, eet minder zout

Gepubliceerd op: 14-02-2022 13:45

Door: Shari Groot, diëtist Amsterdam

Zout is de belangrijkste bron van natrium is en heb je nodig voor het regelen van de vochtbalans in je lichaam, je bloeddruk en een goede werking je van spier- en zenuwcellen. Zout (natrium) heb je dus nodig, in een kleine hoeveelheid.


Wat is zout?

Zout is een mineraal dat oorspronkelijk uit de zee komt. Zout werkt als conserveringsmiddel. Door de oude Romeinen werd zout als betaalmiddel gebruik, in die tijd was zout moeilijk verkrijgbaar en erg waardevol omdat eten daardoor langer kon worden bewaard. Zout geeft smaak aan je eten. Zout is een van de vijf basissmaken die je waarneemt met je tong. 


Zout is goed voor je, in de juiste hoeveelheid

In Nederland wordt gemiddeld 9 gram zout per persoon per dag gegeten. Voor je lichaam is dat 3 gram per dag te veel. Door teveel zout houdt je lichaam meer vocht vast, ook in de bloedvaten. Je hart moet daardoor harder werken om het bloed rond te pompen en je bloeddruk verhoogt. Een hoge bloeddruk beschadigt de bloedvaten en op de langere termijn ook je nieren. Dat wil je allemaal niet. Gelukkig heb je zelf veel invloed op je zoutinname en deze binnen de perken (6 gram per dag) te houden. 


Bewust van je zoutinname

Zout krijg je (groten)deels ongemerkt binnen. Ongeveer 80% van het zout krijg je binnen door ‘bewerkte’ producten als brood, kaas, vleeswaren, vlees(waren), kant- en klare vleesvervangers, gezouten roomboter, sauzen, smaakmakers, snacks zoals chips, gezouten noten en borrelnootjes maar ook zoetigheid zoals koek, gebak en ijs. Slechts 20% komt uit het zoutvaatje. Weten hoeveel zout je binnenkrijgt? Houd je voeding bij in (bijvoorbeeld) de Eetmeter en krijg inzicht in je zoutgebruik.


Eet minder zout

  1. Kook vers. Kant- en klare maaltijden, afhaalmaal- en restaurantmaaltijden bevatten vaak (heel) veel zout. 
  2. Wees ervan bewust dat smaakmakers voor een groot deel uit zout bestaan: bouillonblokjes, kant- en klare kruidenmix, ketchup, ketjap, maggi, mosterd, sambal, sojasaus etc. 
  3. Gebruik (verse) kruiden en specerijen, zoals basilicum, cayennepeper, kerrie, kruidnagel, oregano, rozemarijn, tijm, peper. 
  4. Gebruik smaakmakers zoals citroen, gember, kaneel, knoflook en ui. 
  5. In een boterham zit zo’n 0,30 gram zout. Eet je veel brood? Wissel af met havermoutpap, yoghurt/kwark met fruit en eventueel ongebrande en ongezouten noten. 
  6. Kies minder zoute belegsoorten, zoals 100% pindakaas, een gekookt eitje met peper, avocado met tomaat of plakjes aardbeien en banaan. Huttenkase, Maaslander, Kees Kaas, Milner, Monchou, fricandeau, kalkoenfilet, kipfilet en rosbief bevatten ook minder zout. 
  7. Lees het etiket. Per merk kan het zoutgehalte van hetzelfde product erg verschillen.  
  8. Laat het zoutvaatje staan. Je smaak went (snel) aan minder zout.  
Cookies Contact en afspraak