Een optimale darmflora

Blogs

Een optimale darmflora

Gepubliceerd op: 30-05-2020 21:31

Je darmen; groot en kwetsbaar

Je darmen zijn je grootste orgaan. Wel 300 vierkante meter (oftewel een tennisveld). Veel groter dan de huid die 'maar' ongeveer 2 vierkante meter groot is. De darm bestaat uit maar één cellaag. Flinterdun dus! Hoe dun? Denk maar aan een braadworstje. Het velletje van zo'n worstje is vaak gemaakt van darmen. Zo dun dus! En daardoor erg kwetsbaar. 


Ontelbaar veel bacteriën

Gelukkig hebben ze nog een beschermlaagje van slijm en een groot team goede bacteriën die ons beschermen tegen ziekteverwekkers. Wist je dat je meer bacteriën in je darm hebt dan je cellen in je lichaam? Bizar veel toch!? Bij elkaar wegen ze ongeveer 1,5 kilo. Aan het einde van het maag-darmkanaal, in je dikke darm, zitten de meeste. In je maag zitten de minste bacteriën, dat komt door het maagzuur. Gezonde darmen laten veel minder makkelijk ziekmakende stoffen of bacteriën binnen. Als er iets niet goed is met je darmen kunnen er een soort openingen ontstaan waardoor er makkelijker vreemde stoffen of ziekmakende bacteriën naar binnen kunnen dringen.   


Zo uniek als je vingerafdruk

Grappig om te weten is dat de de samenstelling van darmbacteriën is net zo bijzonder als een vingerafdruk. Uniek! Je darmflora wordt beïnvloed wordt door je voeding, je gezondheid en het gebruik van medicijnen. 


Goede bacteriën

Het goede van goede bacteriën is dat ze de slechte bacteriën tegenhouden. Én ze produceren vitaminen en goede vetzuren. Veel goede bacteriën zorgen voor een soepele vertering en -stoelgang. Gezond eten, genoeg beweging en ontspanning helpt bij een goed evenwicht in je darmen. Stress, medicijnen, antibiotica, ongezond eten en ouder worden werken juist averechts. 


Pro- en prebiotica

Is je darmflora er niet best aan toe? Probiotica kan ondersteunen om weer in balans te komen. Probiotica zijn levende bacteriën die je bijvoorbeeld als pil of drankje kan innemen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarvoor hebben we prebiotica. Dat zijn doodgewoon de vezels in groenten en fruit: bananen, artisjokken, schorseneren, ui, prei, witlof en asperges bevatten heel veel van deze goede vezels.


Tips voor een gezonde darmflora

  • Rustig eten en goed kauwen
  • Gevarieerd en regelmatig eten
  • Vezelrijk eten; volkorenproducten zoals volkoren- en roggebrood, peulvruchten, noten en zaden, ruim groenten (300 gram) en 2 stuks fruit op een dag
  • Drink voldoende: 2 liter per dag 
  • Eet voedingsmiddelen rijk aan prebiotica: schorseneren, asperges, ui, prei, witlof, artisjokken en bananen.
  • Toch uit balans? Probiotica kan ondersteuning bieden
  • En voor nu: lekker asperges eten! :-)
Cookies Contact en afspraak