Dik door koolhydraten?

Blogs

Dik door koolhydraten?

Gepubliceerd op: 29-07-2012 16:49

Door: Mara Looij

Mijn cliënt, ik noem haar ‘A’ * komt bij mij omdat ze wil afvallen. Ze is zelf veel bezig met wat ze eet maar het lijkt niet te werken. Samen met mij wil ze erachter komen waar het mis gaat.

                                                                                                                                                                                                                                                                     A . blijkt bang te zijn , heel erg bang. Van koolhydraten. Als ik brood zeg schrikt ze, als ik er aardappelen en rijst aan toevoeg kijkt ze me aan alsof ik helemaal gek ben geworden. Pasta durf ik niet meer te noemen want ik denk dat ze dan weg loopt.  A.  beschuldigt koolhydraten er persoonlijk van dat die haar dik maken. Wat inhoudt dat ze liever geen brood, rijst, aardappelen en pasta meer wil eten eten. En heeft  ze dit per ongeluk wel een keer gedaan dan voelt ze zich daar vreselijk schuldig over, een slecht mens. Zonder zelfdiscipline.

                                                                                                                                                                                                                                                                     A .vertelt verder over haar eetpatroon. De hele dag is ze bezig om koolhydraten te ontwijken. Ze denkt daarentegen wel veel aan ze. ‘S ochtends eet ze kwark met fruit, ’s middags een salade met kaas of kip, tussendoor een appel en  ’s avonds kip of vis met héél veel groente. Tenminste, dat is de bedoeling.

                                                                                                                                                                                                                                                                     Wat in de praktijk gebeurt is dit: A. krijgt honger. In de ochtend gaat het nog wel en vermand zij zich dapper tot aan haar lunch. In de middag mag ze haar appel opeten. Dan wint ze het niet langer van haar hongergevoel al probeert ze het soms nog te onderdrukken met cappuccino’s of cola light. Dan gaat ze langs de snoepautomaat voor twee gevulde koeken en zakje drop.  Als A. thuiskomt checkt ze voor het koken de keukenkastjes nog even en eet snel een paar koekjes en wat plakjes kaas. Dan haar koolhydraatarme maal. ’s Avonds krijgt ze toch weer trek en eet nog wat (een half pak) koekjes.  Ze voelt zich zo rot. Maar ach, nu is het toch al fout gegaan. Dus nu kan die chips er ook nog wel bij. ‘Morgen begin ik opnieuw’ zegt zij tegen zichzelf. Ook eet ze weleens bij vrienden. Als ze dan lasagne krijgt of patatjes dan laat ze het niet bij één portie. Eigenlijk eet ze net zo lang door totdat alles op is. Daar kan ze ook zo over in zitten.

                                                                                                                                                                                                                                                                     Het resultaat van haar ‘koolhydraatbeperkte’ eetpatroon creëert uiteindelijk het tegenovergestelde van wat ze wil.
Als zij wel brood zou eten, in de juiste hoeveelheid, met gezond en niet te veel beleg, als zij (volkoren)pasta, zilvervliesrijst en aardappelen in de juiste hoeveelheid zou nemen bij haar maaltijd. Zou ze dan misschien minder snoepen? En daardoor wel afvallen?  En minder gefrustreerd zijn?

                                                                                                                                                                                                                                                                     Wij, van DieetPlaneet, adviseren: maak onderscheid tussen koolhydraten en koolhydraten. En eet liever genoeg volkorenbrood/- pasta, zilvervliesrijst en aardappelen in plaats van deze basis weg te laten en je honger opvullen met die minder handige koolhydraten. Óf voer je koolhydraatbeperkte dieet echt goed uit en zorg dat dit voldoende en volwaardig is. Let op: dit kost je wel meer tijd en moeite dan het smeren van een boterham!

                                                                                                                                                                                                                                                                     Onze collega Chantal kan je eventueel op een gezonde manier begeleiden bij een tijdelijk low carb dieet. Met als uiteindelijke doel toch weer; een normaal en gezond eetpatroon en eetgedrag mét gezonde koolhydraten en op zijn tijd iets extra's. Een patroon dat je vol kunt (en wilt) houden!

                                                                                                                                                                                                                                                                     *A. bestaat niet echt. Zij is een fictief persoon die een aantal van mijn cliënten vertegenwoordigt.
Cookies Contact en afspraak