Detoxen en sapkuren

Blogs

Detoxen en sapkuren

Gepubliceerd op: 02-05-2016 17:51

Door: Noor Struik

Detoxen betekent ontgiften. In de gezondheidszorg wordt dit gebruikt bij bijvoorbeeld een alcohol- of drugsverslaving. Maar tegenwoordig lijkt detoxen hip, hot en happening voor iedereen die gezond wil zijn. Detoxen helpt bij het ontgiften van je lichaam, het opschonen van je darmen en om af te vallen – zo zeggen de fabrikanten en verkopers.
 

Ontgiften van je lichaam

De lever is hèt orgaan dat je lichaam reinigt. 24 uur per dag is de lever bezig om afvalstoffen te verwerken. De afvalstoffen raakt je lichaam kwijt met behulp van de lever, nieren en het darmkanaal via de ontlasting en/of urine. Je lichaam kan dus heel goed zelf van het gif afkomen en daar is geen detox kuur bij nodig. Ben je wel echt vergiftigd, bijvoorbeeld door drugs of alcohol, dan heb je een medische behandeling nodig. Een darmspoeling of sapkuur zal dat niet verhelpen!
 

Opschonen van je darmen

Een kuur zou ervoor zorgen dat je darmen worden opgeschoond, maar niets is minder waar. Je spijsvertering is constant in beweging en zorgt ervoor dat eten in 24 tot 72 uur volledig is verteerd. Je lijf neemt de stoffen op die het op kan nemen en de rest verdwijnt in de wc. Een detox kuur zorgt er juist voor dat je darmen in de war raken.
 

Afvallen

Met een detox kuur val je af; dat is een feit. Logisch, je verbrandt meer dan dat je binnenkrijgt dus val je af. Maar dit gewichtsverlies is vaak tijdelijk en wat je afvalt is water, geen vetmassa. Wanneer je weer normaal gaat eten ben je dus weer terug bij af…


Voordelen detoxen

De nadelen van detoxen zijn inmiddels duidelijk, maar detoxen heeft ook zo z’n voordelen.

  • Bewustwording: detoxen kan ervoor zorgen dat je bewuster bezig bent met wat je eet en hoe je je daarbij voelt. Tijdens een detox-periode kan je zo goed ontdekken wanneer je echt trek hebt en wanneer je zin hebt om te snaaien. Zo’n (korte) periode van bewustwording kan daardoor zorgen voor een gezondere leefstijl.
  • Motivatie: ik noemde eerder dat je zeker een paar keer kilo af kan vallen tijdens een detox, maar dat dit gewicht vooral vocht zal zijn. Het gewichtsverlies kan echter wel zorgen voor net dat beetje extra motivatie om door te gaan/te starten met een gezonde leefstijl.  

Conclusie

Het is niet nodig om te detoxen. Je lichaam kan zichzelf namelijk ontgiften met behulp van de lever en een detox kuur brengt je darmen alleen maar in de war. En het gewichtsverlies is tijdelijk… Detoxen kan er wel voor zorgen dat je bewuster wordt van wat je eet en het gewichtsverlies is positief voor je motivatie om je leefstijl aan te passen. Uiteindelijk is het belangrijk dat je een gezonde manier van eten vindt die bij jou en jouw leven past. En wat valt er onder het begrip ‘gezond’? Je raadt het al: 2 stuks fruit, 200 gram groente, volkoren graanproducten, zuivel, vis en genoeg drinken. Ja, dat is al zo oud als de weg naar Rome!

 

 

Cookies Contact en afspraak