Denk eens klein voor gewichtsverlies

Blogs

Denk eens klein voor gewichtsverlies

Gepubliceerd op: 15-06-2020 12:29

Door: Bianca Jutte, diëtist Den Haag

Herkenbaar? Je hebt een grotendeels gezond eetpatroon en toch lukt het niet een gezond gewicht te bereiken of te houden. Je valt af en toe wat af en daarna sluipen de kilo’s er weer bij. Misschien ben jij ook iemand die het moet zoeken in de kleine dingen? 


Aankomen door kleine extraatjes 

Want vaak gaat het nu juist om die kleine extra hapjes die je geneigd bent niet mee te tellen maar die bij elkaar net teveel zijn. Zo snoep je bij het brood klaarmaken al wat van het beleg, bij het koken proef je vast een lepeltje, bij de bakker/ slager/ kaasboer pik je een plakje, blokje van de toonbank, je neemt een koekje bij de koffie (‘het is maar een kleintje’), je eet een restje van een bord dat niet is leeggegeten, zegt toch ‘ja’ op een traktatie, je hebt net een klein beetje teveel gekookt... en ga zo maar door. 


Afvallen door kleine aanpassingen in je eetpatroon

Dus denk ook eens in kleine aanpassingen in je eetpatroon. Door 100 calorieën per dag (bijvoorbeeld 1 koekje, 1 bonbon, 1 glas sap, 2 blokjes kaas) minder te eten, krijg je op jaarbasis 36.500 minder calorieën binnen. Dit staat gelijk aan ongeveer 5 kilo gewichtsverlies per jaar!


Schrijf op wat je eet en waarom je eet

Een goede manier om bewuster met wat je nu eigenlijk allemaal eet om te gaan is om eens een aantal dagen exact bij te houden wat je eet. Als wij dit aan onze cliënten vragen, horen we vaak dat ze echt zijn geschrokken van wat ze tussendoor ongemerkt eten. Ga na wat jouw onbewuste eetmomenten zijn en of je het ook kunt laten. Welke kleine aanpassingen kan jij maken, die op de lange termijn voor gewichtsverlies kunnen zorgen? 


Gezondere drankjes schelen behoorlijk veel calorieen

Een kleine aanpassing die enorm veel kan opleveren is het aanpassen van je drankjes. Je koffie zonder suiker gaan drinken bijvoorbeeld. Of door de week geen alcohol of frisdrank en kijk wat er gebeurt! Eventueel sluit je een comprimis en neem je een kleiner glas (behalve van water natuurlijk). Ook met drankjes met 'weinig calorieen'  kan je ongemerkt veel calorieën binnen krijgen. Want sommige drankjes bevatten 'weinig' calorieën, maar als je er (dagelijks) meerdere glazen van drinkt tikt het toch behoorlijk aan. 


Kleine doelen die je makkelijk haalt

Denk ook in kleine doelen. Die 5 kilo voor de zomer er nog af krijgen is misschien niet (op een gezonde manier) haalbaar. Je raakt alleen maar gefrustreerd omdat het niet lukt. Maar 1 of 2 kilo kwijt, dat is een haalbaar doel. Kleine stappen nemen gaat nu eenmaal makkelijker. En vele kleintjes maken een grote.

Wees dus ook blij met een klein beetje gewichtsverlies! 
Cookies Contact en afspraak