De decembermaand en bijbehorende verleidingen.

Blogs

De decembermaand en bijbehorende verleidingen.

Gepubliceerd op: 09-12-2014 14:41

De decembermaand is weer aangebroken, koud, guur weer en binnen gezellig de open haard en kaarsjes aan. En niet te vergeten, al het lekkers overal. Knap lastig, al deze verleidingen. In mijn blog lees je hoe ik hiermee om ga.


Verleiding

Persoonlijk vind ik december één van de leukste maanden van het jaar. Gezelligheid met familie en vrienden. Knus binnen zitten terwijl het buiten koud is en het misschien wel sneeuwt. Maar er zit wat mij betreft ook wel een klein nadeeltje aan deze heerlijke maand. Namelijk al het eten dat december met zich meebrengt en de moeite die ik moet doen om dit in goede banen te leiden. Je mag mij namelijk best wakker maken voor een goed stukje gevuld speculaas of een appelflap. Zóóó lekker! 
 

Afspraken maken 

Om mijzelf te helpen maak ik a over wanneer ik wat ga nemen. Een zo'n afspraak is bijvoorbeeld, dat ik dat verrukkelijke stuk gevuld speculaas neem op de dag dat ik sinterklaas vier én op beide kerstdagen. Dus niet ervoor, er tussen of erna. Niet altijd makkelijk maar wel erg duidelijk. Dat werkt voor mij! En natuurlijk met oud en nieuw, dan neem ik ook iets extra's. Dit zorgt ervoor dat niet hele maand december in het teken staat van snoep, chocolade en alle ander lekkers. Op de dagen dat ik met mezelf heb afsgesproken dat ik lekker ga snoepen geniet ik er echt van! Veel meer dan wanneer ik het elke dag zou eten. Fijn om te weten bovendien dat ik niet aankom 'door' de feestdagen als ik een beetje blijft nadenken. 
 

Genieten 

Tijdens de dagen dat ik met mijzelf heb afgesproken dat ik mag snoepen heb ik geleerd om niet helemaal los te gaan. Dit ook om misselijkheid te voorkomen. Doordat ik echt rustig eet en geniet van wat ik eet, neem ik sowieso al minder. Ik bedenk eerst waar ik echt zin in hebt en neem dat dan ook. Het is helpt me daarnaast om gedurende de dag min of meer 'normaal' te eten. Dus; ontbijt, lunch en avondeten en tussendoortjes die ik normaal ook zou nemen zoals fruit. Dit zodat ik niet met berenhonger aan tafel zit en daardoor te snel en te veel eet (en er ook nog minder van geniet). 
 

Blijf positief

Misschien vind je het lastig om zulke afspraken met jezelf te maken en je hieraan te houden? Dat is begrijpelijk, maar het lukt je als je de afspraken haalbaar (en dus niet té streng) maakt. Wees trots op jezelf dat je er bewust mee bezig bent. Zelfs al lukt het je niet altijd om de verleiding helemaal te weerstaan. Het lukt mij ook niet altijd om mij aan mijn afspraken te houden. Wat ik dan doe op zo’n moment? In elk geval niet boos op mijzelf te zijn! En alsnog van dat snoepje of stukje chocolade te genieten. Anders is het zonde dat je het gegeten hebt maar niet van genoten hebt. 

Fijne feestdagen alvast! 

Door: Gail Spanjaard, dietist in opleiding
Cookies Contact en afspraak