De beste dorstlessers voor kinderen

Blogs

De beste dorstlessers voor kinderen

Gepubliceerd op: 31-05-2018 14:04

Door: Shari Groot, diëtist Amsterdam

Kinderen van 4 tot en met 13 jaar hebben gemiddeld tussen de 1-1,5 liter vocht nodig per dag, dat zijn 5 tot 8 glazen. Kinderen ouder dan 13 jaar hebben iets meer nodig. Er valt van alles te kiezen: sapjes, limonade, diksap, frisdrank, energiedrank en zuiveldrank. In veel van deze drankjes zit echter (bijna) evenveel suiker als in cola.


Maak duidelijke afspraken

Af en toe een zoet drankje kan geen kwaad maar maak hier duidelijke afspraken over, bijvoorbeeld één keer in de week een glas.
 

Hoeveelheid suikerklontjes per drankje en hoe lang bewegen om te verbranden?

Hieronder een overzicht om een beter beeld te krijgen hoeveel suiker de drankjes bevatten én hoelang je kind moet bewegen om dit te verbranden.
 
Drank Suikerklonten Beweging
Water 0 0 minuten
Yoghurtdrank (200 ml) 3 26 minuten wandelen/16 minuten fietsen *
Fruitdank/Vruchtensap/Appelsap/Diksap (200 ml) 4 33 minuten wandelen/20 minuten fietsen *
Chocomelk/Fruishot (200 ml) 5 38 minuten wandelen/23 minuten fietsen *
Energiedrank (250 ml) 6 44 minuten wandelen/26 minuten fietsen *
Frisdrank zoals Cola (330 ml) 7 56 minuten wandelen/33 minuten fietsen *
Fruitfrisdrank zoals Fernandes (330 ml) 8 61 minuten wandelen/36 minuten fietsen*
Sportdrank (500 ml) 15 120 minuten wandelen/71 minuten fietsen *
 
*Beweging berekend voor jongen 11 jaar, meisje 10 jaar
1 suikerklont = 5 gram
1 gram suiker = 4 kilocalorieën
 

Hoe zit het met light frisdranken?

Er zijn ook drankjes die een zoete smaak hebben maar geen of weinig suiker bevatten. Op de verpakking staat er meestal ‘light’, ‘zero’ of ‘0% suiker’. Om het product zoet te maken worden er zoetstoffen gebruikt. Zoetstoffen bevatten geen calorieën maar het is toch beter om je kind gewoon water of thee zonder suiker te geven. Deze dranken bevatten namelijk ook zuur die het tandglazuur kunnen aantasten. Daarnaast kunnen kinderen gewend raken aan de zoete smaak en dat is lastig af te leren! De perfecte dorstlessers zijn water en thee zonder suiker.
 

Pimp je water

Vul een kan met water en voeg stukjes of schijfjes fruit, groenten en/of blaadjes toe. Denk bijvoorveeld aan schijfjes limoen, citroen, watermeloen of komkommer, blauwe bessen, stukjes mango, muntblaadjes, basilicum, lavendel, kaneel etc. Je kunt ook ijsblokjes maken met een blaadje munt of een framboosje en deze gebruiken in een glas water.
 

Varieer met verschillende soorten thee

Geef je kind groene thee of zwarte thee met smaakjes. Je kunt naar een speciaalzaak gaan en experimenteren met verschillende soorten theekruiden. Zelf kun je ook een kaneelstaafje, verse gember, een schijfje citroen of muntblaadjes toevoegen voor een heerlijke en frisse smaak.
 

Elke dag zuivel  

In melkproducten zitten belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Gebruik bij voorkeur de naturel varianten (zonder toevoegingen) Wel is het belangrijk om je kind niet meer melk te geven dan hij/ zij nodig heeft omdat je kind anders minder trek krijgt in eten. Je kunt melk ook afwisselen met een portie yoghurt, kwark of een glas karnemelk. 
Cookies Contact en afspraak