Cafestol;
Blogs
Cafestol;
Gepubliceerd op: 25-01-2021 15:01
Door: Shari Groot, diëtist Amsterdam
Cafestol is een vetachtige stof in de koffieboon en kan je LDL-cholesterolgehalte (verkeerd cholesterol) verhogen. Teveel LDL-cholesterol blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en vergroot daardoor de kans op op een hartaanval of beroerte. De hoeveel cafestol in koffie wordt bepaald door de bereiding. Hoe beter gefilterd, hoe minder cafestol.
Cafestol en koffie: aanbevolen maximale hoeveelheden
Soort koffie | Cafestol | Maximale aantal kopjes/ dag |
Koffie gezet met een papieren filter | Laagst | 4 |
Koffie van koffiepads | Laagst | 4 |
Oploskoffie | Laagst | 4 |
Koffie gezet met een perculator | Laagst | 4 |
Koffie gezet met een mokkapot of Italiaanse koffiepot | Matig | 2-3 |
Espresso | Matig | 2-3 |
Koffie van cups | Matig | 2-3 |
Koffie gezet met een cafetière, ook wel French press of doordruk koffie genoemd | Hoog | 1 |
Kookkoffie (Turkse /Griekse koffie) | Hoogst | 1 (Kies bij voorkeur koffie die op een andere manier is gezet.) |