Cafeine en het mogelijke effect op je nachtrust

Blogs

Cafeine en het mogelijke effect op je nachtrust

Gepubliceerd op: 21-08-2019 16:02

Door: Saskia Peters, diëtist Amstelveen, diëtist Amsterdam, diëtist Haarlem

Gezondheidsvoordelen van koffie 

Koffie heeft verschillende voordelen voor je gezondheid
 

Nadeel cafeine

Toch is er helaas ook een (mogelijk) nadeeltje. Door de cafeïne in koffie krijg je die heerlijke (tijdelijke) verhoogde concentratie en alertheid. Heel prettig, wanneer je bijvoorbeeld moet studeren of in de ochtend moeite hebt met wakker worden. Juist dit effect kan je nachtrust beïnvloeden. En dat kan dan weer van invloed zijn op je eetgedrag/ gezondheid/ gewicht. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je te weinig slaapt (<6 uur) de kans op overgewicht hoger is.
 

Hoeveelheid en tijdstip

Zowel de hoeveelheid cafeïne, als het moment van inname is van invloed op de kwaliteit van je slaap. Wanneer je koffie drinkt, kickt de cafeïne na een half uur tot tweeënhalf uur in. Wanneer de cafeïne eenmaal zijn werk doet, kan het tot wel zes uur actief blijven in je lichaam. Dat zou betekenen dat wanneer je om 23.00 gaat slapen, je je laatste bakkie om 15.00 zou moeten nemen.
 

Kwaniteit en kwaliteit

De invloed die je ondervindt van cafeïne, verschilt per persoon. Toch is het zo dat ook wanneer je prima in slaap valt na een espresso om 23 uur, de cafeine de kwaliteit van je slaap kan beïnvloeden. Het effect dat cafeïne kan hebben op je slaappatroon kan namelijk doorwerken in zowel de kwaliteit als de kwantiteit van je slaap. Dat wil zeggen dat cafeine je minder diep maar ook korter kan laten slapen. Met als gevolg dat je niet fit opstaat en nog meer behoefte aan koffie hebt.
 

Op safe

Om helemaal op safe te gaan is het raadzaam om op een dag max 2 kopjes koffie te drinken en het liefst voor het eind van de middag.
Cookies Contact en afspraak