Blij met mijn ei

Blogs

Blij met mijn ei

Gepubliceerd op: 10-04-2012 17:25

Door: Mara Looij

Pasen … het was een mooi moment om even stil te staan bij: ei.
Want hoe zit het nou? Foute cholesterolverhoger of ondergewaardeerd superfood?
 
Uitgaande van het eerste uitgangspunt heb ook ik jarenlang geadviseerd om niet meer dan 2 (in een gulle bui 3) eieren per week te eten. Maar mij verdiepend in de nieuwste inzichten verandert mijn idee over eieren wel een beetje. Cholesterol uit voeding blijkt namelijk veel minder invloed te hebben op het cholesterolgehalte van je lichaam dan jarenlang gedacht werd! De verhouding tussen goede en slechte vetten is veel belangrijker. Dus het cholesterol is blijkbaar geen motief meer om eieren te mijden.
 
En plenty redenen om juist wel een eitje te willen tikken. Eieren bevatten vooral onverzadigd (=gezond vet). Ze zijn een bron van hoogwaardige eiwitten. Ze bevatten ijzer, fosfor, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D. En ook nog een ander stofje: choline --> nodig voor het maken van lecithine. Lechitine heeft een vetregulerende werking en voorkomt dat cholesterol zich in de aderen vastzet.
 
Dus. Nieuw advies; eet vaker een ei. En dan geen gebakken eieren met kaas en spek maar als vleesvervanger bij je maaltijd bijvoorbeeld. (2 eieren in plaats van een portie (vet) vlees) of een gekookt eitje op brood in plaats van veel verzadigd vet bevattende belegsoorten zoals kaas, salami of chocoladepasta.
 
Zorg naast je eitje voor een leefstijl met veel groente, fruit, vette vis en lichaamsbeweging en ik geloof dat het helemaal goed komt met je cholesterol!
Cookies Contact en afspraak