Bespaartips

Blogs

Bespaartips

Gepubliceerd op: 11-01-2023 16:21

Door: Saskia Peters, diëtist Amstelveen, diëtist Amsterdam, diëtist Haarlem

Zo veel? Schrik jij tegenwoordig ook steeds zo bij de kassa? Deze tips helpen je besparen op eten.


Koop groot in

Producten zoals noten/pitten/zaden zijn over het algemeen niet goedkoop. Als deze producten in de aanbieding zijn, koop ze dan ook groot in zodat je even vooruit kunt. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld volkoren graanproducten zoals zilvervliesrijst en volkorenpasta. 
Supermarkten zijn verplicht de prijzen per kg aan te geven op het prijskaartje. Op deze manier kan je de prijzen van dezelfde voedingsmiddelen van verschillende merken eenvoudig met elkaar vergelijken. 

Kook groot

Heb je een beetje ruimte in je koelkast en vriezer dan scheelt het niet alleen tijd en voedselverspilling maar ook geld om in een keer een grote portie van iets te koken. Sta je toch al die overheerlijke linzen/pompoensoep te maken, maak dan meteen 1.5 -2 liter en portioneer deze voor later. Ideaal voor als je een drukke dag hebt gehad en geen zin meer hebt om te koken.

Plan

Door een weekplanning te maken (a.d.h.v. de aanbiedingen) én weekboodschappen te doen, geef je vaak minder uit. Maak hier elke week een momentje voor en ga er even goed voor zitten: pak er een leuk kookboek bij of onze recepten voor inspiratie. Door de maaltijden van tevoren in te plannen hoef je door de week ook niet iedere keer te bedenken wat er gekookt moet worden. Maak uit je planning een boodschappenlijstje en voordat je boodschappen gaat doen, eet even wat, dit voorkomt impulsaankopen ;).

Meer plantaardig

Goed voor zowel de dier, mileu als voor onze portemonnee: kies wat vaker voor plantaardig. Het eten van een stuk zalm of biefstuk is over het algemeen een stuk prijziger dan het eten van tofu, peulvruchten of een ei. 2-3x per week een vegetarische maaltijd scheelt maandelijks al behoorlijk in de portemonnee.  

Onbewerkt

Niet alleen goed voor de portemonnee maar ook voor onze gezondheid: eet zo min mogelijk bewerkte producten zoals kant-en klare maaltijden, snoep, koek, frisdrank, gebak, chips, sausjes etc. Beperk dit tot speciale gelegenheden en je zult zien dat je behoorlijk wat geld overhoud. 

Supplementen/ aanvulling

Wanneer ik aan cliënten vraag of ze vitamines/mineralen bijvullen of andere producten gebruiken naast hun voedingsmiddelen komt er geregeld een hele lijst. Als ik vervolgens vraag of ze weten waarom ze het eigenlijk gebruiken valt het vaak stil. Deze supplementen (waarvan fabrikanten/tijdschriften/vloggers) ons graag doen geloven dat we ze nodig hebben, kosten in veel gevallen behoorlijk wat geld. Ga (met je diëtist) na of het wel echt nodig is om de vitaminepreparaten, de eiwitrepen en shakes te gebruiken. Dit kan op maandbasis veel geld schelen.

Stop met diëten

Ga liever met je diëtist werken aan voedingspatroon wat voor de rest van je leven is! Hoeveel mensen hebben zich wel eens laten verleiden tot het kopen van een detox-sap kuur (a €150 per maand) of het aanschaffen van verschillende boeken/programma’s die beloven in een mum van tijd jou lijf in een bikinibody te toveren. De vraag die ik altijd stel: wat heeft het je tot dusver gebracht? En wat heeft het je gekost (letterlijk én figuurlijk)?

Heroverweeg je sportabonnement(en) 

Heb jij een sportschool abonnement maar ben je er eigenlijk al weken, wat zeg ik, maanden niet geweest? Dat betekent dat jij een van de ‘slapende leden’ van een sportschool bent. Daarmee wordt bedoeld: je betaalt wel voor de sportschool maar maakt er geen gebruik van. Met een abonnement van €30 per maand scheelt je dat €360 op jaarbasis. En dan heb ik het nog niet over het inschrijfgeld en administratiekosten. Bewegen is namelijk fantastisch maar dit kan op zoveel andere manieren dan in een sportschool. Denk aan wandelen, fietsen, hardlopen, skeeleren, een HIT les volgen (via You Tube of een app), dansen…mogelijkheden zat. 

Cookies Contact en afspraak