​Zoete verleiding na avondeten

Blogs

​Zoete verleiding na avondeten

Gepubliceerd op: 13-03-2017 15:45

Door: Linda Seijs, dietist in opleiding, diëtist Amsterdam

Klaar met je avondmaal en dan; trek in zoet. En voor je het weet is die hele reep chocolade op. Klinkt dit bekend? Hieronder omschrijf ik mogelijke oorzaken van deze zoetbehoefte net na het eten.
 

Compensatie

Het kan zijn dat je gedurende dag niet gestructureerd gegeten hebt. Ga voor jezelf na of je elke twee tot drie uur iets gegeten hebt. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het overslaan van maaltijden, dus ook het ontbijt, in verband staat met aankomen (in plaats van afvallen, wat vele denken). Dat komt doordat je de overgeslagen maaltijd, later op de dag compenseert. De compensatie is vaak iets ongezonds en na het avondeten. Om dit te voorkomen kan je elke dag zes tot zeven eetmomenten plannen. Zet bijvoorbeeld elke twee uur een wekkertje. Voorkom gedurende dag het honger gevoel en je zal merken dat je zoete trek na het avondeten uitblijft.
 

Te snel gegeten

Tijdens het eten geeft je maag na ongeveer twintig minuten een seintje dat het (bijna) vol zit (verzadigd is). Je eetsnelheid bepaald hoeveel je binnenkrijgt. Snelle eters krijgen vaak meer binnen dan ze nodig hebben. Het is daarom belangrijk om bewust en rustig te eten. Maak van het avondeten een momentje voor jezelf: dim het licht, steek kaarsjes op, ga aan tafel zitten en zet een gezellig muziekje op. Bekijk eerst goed je eten en omschrijf wat je allemaal ziet. Ga na wat je bij je eerste hap allemaal proeft. Proef je alle smaken die in het gerecht voorkomen? Door dit te doen, is je aandacht bewust bij het eten.
 

Niet goed gekauwd

Deze reden hangt samen met de voorgaande. Wie goed kauwt, eet immers ook rustig. Door het kauwen weet je lichaam (en je hersenen!) dat er eten binnenkomt. Door goed te kauwen raak je beter verzadigd dan wanneer je dat niet doet. Natuurlijk hangt het aantal keer kauwen af van de hardheid en taaiheid van voedsel. Ondanks dat verschil in voedsel wordt aangeraden om minimaal 15 keer te kauwen per hap. Goed kauwen draagt bij aan een goede spijsvertering. Het eten komt in kleinere stukjes aan in de maag en darm, waardoor het makkelijker te verteren is.
 

Ongeduldig

De voedingsstoffen en energie van je avondmaaltijd gaan eerst naar je organen. De energievoorraden in je spieren zijn daarna aan de beurt. De trek in iets zoet (suiker) is om je energievoorraad in je spieren snel aan te vullen. Suiker geeft snel energie. Het beste is om die zoete trek na het avondeten te negeren. Heb even geduld, het trekt vanzelf weg. 

Gewoonte

Ben je gewend aan een (zoet) toetje na het avondeten? Voor je gevoel hoort een toetje na het eten erbij en zonder dát toetje is je avondeten niet compleet. Je lichaam heeft geen toetje nodig om goed te kunnen functioneren. Als je ermee stopt zul je ook daar aan wennen!

Klik voor tips om 's avonds het snoepen te laten.
 
Cookies Contact en afspraak