​Verborgen dierlijke ingrediënten

Blogs

​Verborgen dierlijke ingrediënten

Gepubliceerd op: 10-10-2017 14:24

Door: Bianca Rakhorst

In een 100% plantaardig eetpatroon horen geen producten van dierlijke oorsprong, zoals melk, ei en roomboter. In producten waarvan je het helemaal niet zou verwachten, komen vaak ook bestandelen voor die van dieren afkomstig zijn. Vaak moeilijk te herkennen qua benaming. In deze blog daarom een handig overzicht om deze bestanddelen te leren herkennen.
 
Gelatine
Is een drager van voedingssupplementen, klaringsmiddel, bind- en verdikkingsmiddel en komt uit slachtafval, beenderen en huiden van dieren. Gelatine komt voor in snoep, drop, koek, gebak, pudding en in voedingssupplementen en medicijnen, de capsule zelf is gemaakt van gelatine. Ook wordt het gebruikt bij de productie van sommige merken sap, bier, wijn en andere alcoholische dranken om te klaren (helder te maken). Dit staat echter niet op de verpakking.
 
Wei, caseïne en lactose
Al deze ingrediënten komen uit zuivel en worden gebruikt in brood, koek, gebak, snacks, chips, snoep, chocolade, sap en frisdrank.
 
Vitamine D3
Vitamine D komt voor in twee vormen, D2 en D3. D3 wordt gehaald uit lanoline of wolvet (schapenwol) of visolie. Vitamine D2 is plantaardig. Beide vormen worden toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
 
Omega 3 vetzuren
Meestal zijn deze vetzuren afkomstig uit vis. Je komt omega 3 vetzuren tegen in bepaalde soorten margarines of voedingssupplementen zoals visoliecapsules. Vissen halen deze vetzuren uit algen. Tegenwoordig wordt dit plantaardig alternatief steeds vaker gebruikt in producten.
 
Aroma’s
Aroma’s kunnen van dierlijke afkomst zijn. Bevat het product minder dan 0,2% aroma, dan hoeft er op de ingrediëntenlijst niet vermeld te worden waar dit aroma vandaan komt.
 

Sporen van…

Op de verpakking kan de vermelding ‘bevat mogelijk sporen van...’ staan. Soms staat hier een dierlijk ingrediënt, zoals melk. Dit betekent niet dat er daadwerkelijk melk in het product zit, maar dat er sporen van melk in kunnen zitten omdat er bij de fabrikant ook andere producten worden geproduceerd die wel melk bevatten. Veel van deze producten zijn gewoon plantaardig.
 
Kroepoek
Wist je dat het voornaamste ingrediënt van kroepoek garnalen zijn? Kies voor cassave kroepoek of emping.
 

Dierlijke E-nummers

Van onderstaande E-nummers is bekend dat ze vrijwel altijd van dierlijke afkomst zijn.
 
E120 Karmijn(zuur) of Cochenille
Wordt gebruikt als kleurstof en komt van de schildluis Dactylopius coccus oftewel cochenilleluizen. Het geeft een rode/roze kleur aan producten zoals snoep, kauwgom, koek, gebak, pudding, ijs, ontbijtgranen met vruchtensmaak, sauzen, snacks, frisdranken en limonade. Denk aan o.a. roze muisjes, vruchtenhagel en roze koeken.
 
E542 Beendermeel (fosfaat)
Is een antiklontermiddel, emulgator en vochtbinder en komt uit de botten van dieren. Het komt voor in voedingssupplementen en soms bij de productie van (riet)suiker. Suiker van de merken Van Gilse, Natufood, Ekoland en Fair Trade Original zijn volledig plantaardig.
 
E630 Inosinezuur + E631 Dinatriuminosinaat
Wordt gebruikt als smaakversterker en wordt gewonnen uit sardientjes en vlees. E631 bevat vaak E630. Beiden versterken de umamismaak van producten zodat er minder zout nodig is. Het komt voor in brood, koek, gebak, kruiden, snacks, chips, zoutvervangers, frisdrank, zuivel en voedingssupplementen.
 
E640 Glycine, Glycocol, Natriumzout, Natriumglycinaat of Aminoazijnzuur
Wordt gebruikt als smaakversterker of broodverbeteraar en komt uit gelatine en slachtafval.  Het komt voor in (afbak)brood, koek, gebak, frisdranken, limonade, snacks, zoetjes en voedingssupplementen.
 
E901 Bijenwas
Bijenwas komt van bijen en wordt door bijen gebruikt om hun raten op te bouwen. Het wordt gebruikt als glansmiddel. Bijenwas geeft producten een glanzende laag zoals in snoep, drop, chocolade, koffiebonen, kauwgom, ijswafels, snacks, op de schil van vruchten en voedingssupplementen.
 
E904 Schellak
Wordt gebruikt als glansmiddel en komt van de lakschildluis. Het geeft producten een glanzend laagje en wordt gebruikt als basis van kauwgom. Schellak komt voor in koek, gebak, chocolade, snoep, kauwgom, koffiebonen, op de schil van vruchten en snacks.
 
E913 Lanoline of Wolvet
Wordt gebruikt als glansmiddel en komt van schapenwol. Het vormt ,net als Schellak, de basis van kauwgom en komt in dezelfde producten voor.
 
E920 L-Cysteïne
Wordt gebruikt als meelverbeteraar en smaakversterker en komt uit vlees of de haren van dieren. Het vergroot de bakeigenschappen van meel en verstevigt de structuur van brood. Komt voor in brood, koek, gebak, meel, snacks, frisdranken en voedingssupplementen.

 

E966 Lactitol
Is een draag- en zoetstof en komt uit wei van melk. Het geeft producten een zoete smaak of lost andere stoffen op en wordt gebruikt in snoep, kauwgom, koek, gebak, chocolade, ijs, sauzen en voedingssupplementen.
 
E1000 Cholinezuur
Wordt gebruikt als emulgator en komt uit rundergal. Het komt voor in eiwitpoeder.
 
E1105 Lysozym(hydrochloride) of Muramidase
Wordt gebruikt als conserveermiddel en komt uit het eiwit van kippeneieren. Het wordt gebruikt bij babyvoeding, bier, voedingssupplementen en medicijnen.
 

Tips

  • Lees de ingrediëntenlijst: door te weten welke ingrediënten dierlijk zijn, wordt het makkelijker producten te checken.
  • Herken het vegan keurmerk: sommige producten bevatten het vegan keurmerk, een groene zonnebloem met de vermelding Vegan. Dit keurmerk is op steeds meer producten te vinden. Van deze producten weet je zeker dat ze gegarandeerd plantaardig zijn. Toch zijn er veel producten die dit keurmerk (nog) niet hebben, maar wel plantaardig zijn. Check daarom altijd de ingrediënten.
  • Raadpleeg Vegan Wiki: een handig hulpmiddel om de juiste producten te kiezen. 
  • Twijfel je over een product? Neem contact op met de fabrikant. Op de verpakking staan altijd de contactgegevens van de fabrikant.

 
 
 
 
 
 
Cookies Contact en afspraak