​Leaky Gut

Blogs

​Leaky Gut

Gepubliceerd op: 31-05-2018 13:18

Door: Rose Runderkamp-Schouten

Een Leaky Gut, oftewel lekkende darm, ooit wel eens van gehoord? In deze blog laten we een praktijk voorbeeld zien van iemand met een lekkende darm die genezen is door de juiste voeding! Afgelopen april werd tijdens een symposium door wetenschappers het fenomeen ‘Leaky Gut Syndroom’ voor het eerst benoemd als algemeen geaccepteerde term. Hiervoor werd het als ‘alternatief’ beschouwd. 


Wat is een lekkende darm (leaky gut)?

Bij een leaky gut syndroom of lekkende darm zijn de gaatjes in de darmwand groter dan normaal, waardoor ongewenste stoffen zoals bacteriën en hun metabolieten in de bloedbaan en de lever terechtkomen. Dit kan zorgen voor chronische ontstekingen. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en huidklachten.

Oorzaak leaky gut

Een aantal factoren kunnen leiden tot een Leaky Gut (lekkende darm) zoals:
  • een ongezond eetpatroon
  • teveel stress
  • topsport
  • overgewicht

Praktijkvoorbeeld leaky gut

Vandaag laten we een voorbeeld zien van iemand met een lekkende darm uit de praktijk. Op de foto, zie je links een meneer met een ‘leaky gut’. Dit was gediagnosticeerd in Frankrijk middels een bloedonderzoek welke via de huisarts was aangevraagd. Klachten: eczeem en ontstekingen op de huid (van top tot teen) met ontzettend veel jeuk, vooral op de rug en de handen. Er waren ook plekken met vocht en bloed. Hij liep ongeveer een jaar bij de dermatoloog maar zonder resultaat. Tot hij op 12 april 2018 bij mij in de praktijk kwam! Tijdens het eerste consult hebben we belangrijke punten aangepakt zoals minder suiker, geen frisdrank, veel voedingsvezels, minder alcohol en minder prikkende producten voor de darmen.
Na 4 weken: waren de plekken op zijn huid al verbeterd! De jeuk was vele malen minder, maar het was nog niet optimaal..
Na 2 maanden: waren de huidklachten weg. De jeuk is weg, de ontstekingen op de rug en handen zijn weg en dhr. is daarnaast flink afgevallen! De foto’s zeggen genoeg.

Heb jij last van maag-darmklachten? Een opgeblazen gevoel? Een moeilijke stoelgang? Misselijkheid? En ben je vaak moe? 

Sommige mensen kampen al jaren met deze klachten en veel mensen worden hierdoor beperkt in het dagelijks leven. Wat ik tegen jou wil zeggen: je hoeft hier niet altijd mee te leren leven. Met voeding is heel veel mogelijk!

 
Cookies Contact en afspraak