Afvallen door water met citroen

Blogs

Afvallen door water met citroen

Gepubliceerd op: 22-03-2022 14:05

Door: Saskia Peters, diëtist Amstelveen, diëtist Amsterdam, diëtist Haarlem

Op mijn spreekuur hoor ik vaak dat mijn clienten dit zure goedje 's morgens op een nuchtere maag naar binnen klokken. Als ik vraag waarom, dan krijg ik doorgaans de volgende antwoorden: 


“Dat weet ik eigenlijk niet, ik las het op internet”

Als iets op internet staat betekent dat niet altijd dat het waar is. Er wordt ontzettend veel geschreven over (gezonde) voeding. Wij snappen wel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De dietist checkt beweringen met de wetenschap. 


“Water met citroen reinigt mijn lichaam”

De term ‘detoxen’ wordt veelal gebruikt om aan te geven dat het lichaam gereinigd dient te worden van afvalstoffen en gifstoffen om zo mogelijk gezonder, fitter en slanker te worden. Er wordt veel geld verdiend door mensen te laten geloven dat o.a. een bepaalde sapkuur, darmspoeling en/of supplementen het lijf zouden ‘detoxen’. Het klopt dat ons lichaam in aanraking komt met gifstoffen die je lijf uit moeten, daar is geen sapkuur of glas water met citroen voor nodig, dit kan het lijf helemaal zelf. Verschillende organen zijn bij dit proces betrokken: je lever, longen, nieren en je huid. De ongewenste stoffen verlaten je lichaam via je ontlasting, urine, adem en transpiratie. Fantastisch.
 

“Water met citroen helpt bij de vetverbranding”

Citroen verbrandt je lichaamsvet niet beter of sneller. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat water met citroen voor een snellere vetverbranding zorgt óf dat het vet (op een miraculeuze) wijze zou doen smelten. Draagt het drinken van water met citroen dan helemaal niet bij aan gewichtsverlies? Wellicht. In de zin dat het drinken van caloriearme dranken in plaats van zoete, suikerrijke  drankjes helpen bij gewichtsverlies. Dat calorie-arme drankje kan net zo goed een kop thee, glas water óf water met citroen zijn. Voor de afwisseling en als je het lekker vindt, kun je je water een smaakje geven met een citroen, takje munt, schijfje gember of sinaasappelpart. 
 

“Water met citroen versterkt het immuunsysteem want er zit veel vitamine C in”

Vitamine C ondersteunt je immuunsysteem. Je hebt ongeveer 75 mg vitamine C per dag nodig. Citroen is rijk aan vitamine C dus komt mooi uit. Alleen is het weer geen geschikte vervanging voor je dagelijkse portie fruit en groenten, vitamine C leveranciers die daarbij vezels en andere waardevolle stoffen leveren. 


Zorg voor je tandglazuur

En, niet om zuur te doen, maar water met uitgeperst citroen bevat veel zuren. Dit kan je tandglazuur beschadigen. Als je water met citroen drinkt, doe jezelf en je tandarts een lol en drink je wrange brouwsel met een (glazen) rietje.
 
Cookies Contact en afspraak