​Een (paas)ei hoort erbij!

Blogs

​Een (paas)ei hoort erbij!

Gepubliceerd op: 23-03-2017 16:15

Door: Bianca Jutte, diëtist Den Haag

Eieren.... er wordt veel over gezegd. Zijn ze nou gezond of niet? 


Eieren zijn gezond

Eieren leveren zeer goede eiwitten en diverse waardevolle vitamines en mineralen.
Vitamine B12 en B2, vitamine D, vitamine A, vitamine E en de mineralen ijzer, fosfor, seleen om er maar wat te noemen. Ze bevatten niet veel calorieën en zorgen voor een vol gevoel (hoog verzadigingsgevoel). Daarnaast zijn ze lekker en kunnen er veel gerechten mee gemaakt worden.  Genoeg redenen om eieren te eten dus. Maar….


Eieren en cholesterol

Zoals met alles geldt ook hier; als er te voor staat is het niet goed. Te veel eieren eten is niet aan te raden omdat deze het (slechte) LDL-cholesterol kunnen verhogen. Nu hangt dit heel erg af van de rest van je eetpatroon. Eet je bijvoorbeeld (deels) vegetarisch en weinig verzadigd vet, dan kun je wel 6 tot 7 eieren per week eten. Heb je al een verhoogd cholesterol en/of eet je veel verzadigd vet dan kun je het aantal eieren per week beter beperken tot 2 a 3 per week. Heb je geen verhoogd cholesterol en eet je in de basis redelijk gezond dan zou je dus gemiddeld 3-5 eieren per week kunnen eten.
 

Risico’s

Zoals bekend is een te hoog cholesterol een risicofactor voor hart-en-vaatziekten. Cholesterol uit eieren (en in mindere mate uit orgaanvlees, garnalen e.d.) zorgt echter voor een zeer klein deel van deze verhoging. Het meeste cholesterol wordt door de lever aangemaakt. Met name het eten van veel verzadigd vet en transvet zorgt voor de verhoogde aanmaak. Daarnaast spelen ook erfelijkheid, het hebben van diabetes, overgewicht of een traag werkende schildklier een rol. Deze factoren spelen een grotere rol dan die paar eieren.
 

Het goede nieuws

De invloed van cholesterol op het risico van hart-en-vaatziekten hangt ook af van de hoogte van je (goede) HDL-cholesterol gehalte. De verhouding tussen LDL en HDL-cholesterol wordt de ratio genoemd. Om deze te verbeteren is het goed om meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet te eten. Met een gezond eet- en leefpatroon, dus gezonde voeding en voldoende beweging kun je het cholesterol al met 10% laten dalen.
 

Kortom

Een ei past prima in een gezond eetpatroon en het kan zeker geen kwaad er met Pasen eentje extra te tikken!
 
Cookies Contact en afspraak