ADHD/ ADD

Blogs

ADHD/ ADD

Gepubliceerd op: 03-02-2023 12:05

Door: Laura van der Meijden, diëtist Beesd, diëtist Leerdam, diëtist Tilburg

Eet regelmatig (ook als je geen hongergevoel ervaart)

Als je AD(H)D hebt is het soms lastig om de hongersignalen van je lichaam op te merken. Je lichaam vraagt wel om eten en voedingsstoffen, het heeft energie, vitaminen, mineralen en vezels nodig. Alleen je voelt dit niet altijd (op tijd). Realiseer je dat je lichaam heeft wel voeding nodig heeft. Het voldoen aan deze behoefte aan eten, ook als je geen gevoel van honger, trek of eetlust ervaart, is belangrijk. Zowel om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, als om overeten op een ander moment te voorkomen. Het goed luisteren naar je lichaam helpt om regelmatiger te eten op de dag. Zet eventueel een wekker ter herinnering of werk aan de gewoonte om op vaste tijden te eten zodat het eten op vaste momenten een routine wordt. 


Zorg voor genoeg vitamine C 

Vitamine C is betrokken bij de productie van dopamine: de boodschapperstof waar een AD(H)D brein naar snakt. Groenten en fruit soorten zoals rode paprika, citrusvruchten en kiwi zijn goede bronnen van vitamine C. 


Maak het jezelf makkelijk

Met gemaksmiddelen bedoel ik bijvoorbeeld voorgesneden groenten. Dit soort keuzes kunnen je helpen om de barrière om te gaan koken en eten te verlagen en bewuster met voeding bezig te zijn. Mij persoonlijke fovorieten: kant-en klare yoghurt en kwark cups, voorgesneden porties fruit, 1-minuut magnetron opwarmrijst, diepvriesgroenten en -maaltijden, potjes/zakjes met bonenmix of salademixen.


Neem bij elke maaltijd een eiwitbron

Eiwitten zijn dé bouwstof voor jouw lichaam. Je hebt daarom elke dag een portie eiwitten nodig. Als AD(H)D’er hebben eiwitten extra voordelen. Eiwitten spelen een rol in je hersenen bij de aanmaak van bijvoorbeeld dopamine, een stof die helpt bij focus en alertheid. Eiwitten zorgen voor een langer gevoel van verzadiging, je hebt minder snel weer trek. Eiwitten helpen je bloedsuikerspiegel stabiliseren, na een maaltijd met koolhydraten (suikers), en een stabiele bloedsuikerspiegel ondersteund een stabiele stemming, concentratie en eetlust gedurende de dag. Genoeg redenen dus te zorgen voor voldoende zuivelproducten, noten, kaassoorten, peulvruchten en eventueel een proteïnepoeder of eiwitreep in je dagmenu.

Cookies Contact en afspraak