​​De kracht van positief denken

Blogs

​​De kracht van positief denken

Gepubliceerd op: 17-02-2017 11:25

Door: Bianca Jutte, diëtist Den Haag

Een positieve benadering werkt motiverend en maakt je enthousiast. Het kijken naar wat je wel mag is nu eenmaal zoveel leuker! Positief denken helpt bij het succesvol verbeteren van je leefstijl.
 

Moeten of willen

Het woordje ‘niet’ heeft een negatieve klank. Het staat voor ontkenning en werkt (meestal) averechts. In de opvoeding werkt het ook zo: negatief gedrag negeren en positief gedrag prijzen. Met een compliment bereik je zoveel meer dan met kritiek. Hetzelfde geldt voor ‘moeten’. Dat woord roept automatisch weerstand op. Probeer maar eens het verschil te voelen tussen ‘moeten’ (drukkend, zwaar) en ‘willen’ (van binnenuit, opliftend).
 

Denk niet aan een roze olifant (of juist wel)

Een ander effect is dat het woordje 'niet', niet wordt geregistreerd door je hersenen. ‘Denk niet aan een lekkere chocoladereep’ maakt dat je juist wel aan de lekkere chocoladereep denkt. Als je je gedachten richt op jezelf, helemaal fit, rennend door het bos, is dàt waar je heen gaat. In gedachten nemen dus, datgene wat je wel wilt.
 

Halfvol graag!

Mensen die kijken naar wat ze wel mogen, zijn doorgaans optimistischer van aard. Het glas is halfvol in plaats van halfleeg. Je kunt jezelf trainen in een positievere en optimistischere benadering. Optimisme en positief denken zijn goed voor je gezondheid. Het zorgt ervoor dat je stress beter kunt verdragen.
 

Wat je aandacht geeft dat groeit

Merk je dat je een negatieve gedachte hebt? Verplaats dan direct je gedachten naar iets positiefs. Merk je dat je piekert over iets dat mis is gegaan (of zou kunnen gaan)? Roep dan een herinnering op aan iets dat goed is gegaan. Of bedenk welke successen je in de toekomst wilt behalen. Besteed meer aandacht aan positieve gedachten en zo min mogelijk aan negatieve gedachten. Er wordt wel gezegd dat tegenover een negatieve gedachte twee tot drie positieve gedachten moeten staan. Dit omdat negatieve gedachten intenser worden ervaren dan positieve gedachten. Het kost tijd om anders te gaan denken, maar: oefening baart kunst!


Haalbare doelen

De kunst zit hem dus in de benadering. In plaats van ‘het lukt me niet om 10 kilo af te vallen’ kan je ook denken: ‘het lukt me wel om binnen een maand 2 kilo af te vallen’. En als dit je dan is gelukt motiveert dit je om een nieuw (haalbaar) doel te stellen. Kleinere doelen dus, die je wèl bereikt. En zelfs als je dat doel niet behaalt, kijk dan naar de aanpassingen die je al wel hebt gemaakt. Ben je meer gaan bewegen? Meer vezels gaan eten? Minder suiker gaan gebruiken? Minder alcohol gaan drinken? Sta stil bij wat wel is gelukt!


Vooral wel doen

Een goede leefstijl met voldoende beweging, gezond eten en goed slapen zorgt ervoor dat je je beter voelt. Dat maakt het weer makkelijker om de positieve mindset vast te houden. Vooral wel doen:
  • Haalbare doelen stellen
  • Stil staan bij wat goed gaat
  • Kiezen voor een gezonde(re) leefstijl
  • Kijken naar wat je wel mag
  • Vervang negatieve gedachten altijd door meerdere positieve gedachten
  • Geniet!

 
Cookies Contact en afspraak