5 beweegtips voor de winter

Blogs

5 beweegtips voor de winter

Gepubliceerd op: 16-12-2021 14:28

Door: Shari Groot, diëtist Amsterdam

In de wintermaanden is het vaak heerlijk om lekker op de bank te liggen met een dekentje, een kop thee en wat lekkers voor de televisie. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven, het liefst buiten (ook als de zon niet schijnt). Daglicht is essentieel voor je welzijn. 


5 beweegtips voor in de winter

  1. Ga overal met de fiets naartoe.Woon je minder dan 10 km van je werk? Pak de fiets in plaats van met de auto of openbaar vervoer. Ga met de fiets naar de markt of als je boodschappen gaat doen. Naast dat fietsen erg goed is voor je lichaam, kun je ook lekker genieten van de natuur en van het frisse lucht/zonlicht. Het klinkt misschien een beetje gek maar in de wintermaanden verbrand je meer calorieën bij het fietsen als in de zomermaanden. Dat komt omdat je lichaam harder moet werken om op temperatuur te blijven.
  2. Hardlopen. Hardlopen kan ook heerlijk zijn in de winterse kou. Wat wel belangrijk is is om je goed te kleden. De beste hardloopkleding is vochtregulerend (dri-fit), niet te dik en het liefst in lagen. Als de temperatuur rond het vriespunt ligt kun je ook handschoenen gebruiken en een muts opdoen. Soms kan het ook helpen om samen met een vriendin of vriend te sporten. Zoek daarom een gemotiveerde sportbuddy en daag elkaar uit!
  3. Wandelen. Beweging hoeft niet altijd super intensief te zijn. Vooral in de wintermaanden kan het buiten heel gezellig zijn, leuke kerstsfeer en overal kerstlichtjes. Kleed je goed aan en ga lekker een half uur tot een uur buiten wandelen en geniet van het winterse weer.
  4. Beoefen een wintersport. Ga een nieuwe uitdaging aan en leer deze winter skiën, snowboarden of schaatsen.
  5. Sport in je huiskamer.
    • Touwtje springen. Waarom touwtje springen? Het is goedkoop, je hebt weinig ruimte nodig, het kost weinig tijd, het is een intensieve workout en het is ontzettend leuk! Met touwtje springen verbrand je ongeveer 0,14 calorieën per kilogram lichaamsgewicht, per minuut. Stel je weegt 75 kilogram en je gaat 10 minuten touwtje springen, dat betekent dat je ongeveer 105 calorieën hebt verbrand!
    • Oefeningen op een matje. Enige wat je nodig hebt is een fitness mat en wat inspiratie. Je kunt zoveel oefeningen doen op een mat, denk aan sit-ups, leg lifts, push-ups, planken en nog veel meer. Als je even inspiratieloos bent zijn er genoeg apps die je kunt downloaden om je hierbij te helpen.
Cookies Contact en afspraak