10 tips bij zoetbehoefte

Blogs

10 tips bij zoetbehoefte

Gepubliceerd op: 03-06-2019 16:52

Door: Laura van der Meijden, diëtist Beesd, diëtist Leerdam, diëtist Tilburg

Af en toe snoepen moet kunnen! En zo nu en dan iets extra’s nemen is ook heel lekker natuurlijk. Maar als je het vaak moeilijk vindt om de verleiding van zoet te weerstaan kan het uit de hand lopen. En zo kan zoete trek en snaai-honger ervoor zorgen dat je méér eet dan je zou willen. Hierbij tips voor het verminderen van zoete trek.

1.      Verminder de suikers in je voeding
Het lijkt voor de hand liggend, maar het verminderen van de hoeveelheid suiker in je voeding zorgt ervoor dat je er ook minder behoefte aan krijgt. Dit heeft te maken met het schommelen van de bloedsuikerspiegel. Door het eten van suikers en geraffineerde (snelle) koolhydraten raakt de balans van de bloedsuikerspiegel verstoord. Er ontstaat een suikerpiek in je bloed en wanneer deze daalt kun je last krijgen van een “suikerdip”. Je voelt je moe, hongerig en je krijgt trek in zoet. Laat toegevoegde suikers staan en vervang wit brood, witte pasta’s en rijst voor de volkoren en vezelrijke varianten.

2.      Eet regelmatig
Door op regelmatige tijden iets te eten voorkom je ook een schommelende bloedsuikerspiegel. Neem 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Wanneer je vaste tijden aanhoudt zal de biologische klok van je lichaam zich daar ook op instellen, wat de balans ten goede komt.

3.      Wen aan de minder zoete smaak
Wanneer je regelmatig zoete dingen eet, heb je een bepaalde gewenning aan die smaak. Daardoor behoud je de voorkeur voor zoet. Wen jezelf steeds minder zoet aan en bouw het desnoods af in stapjes. Vermijd ook zoetstoffen, deze houden de gewenning in stand.

4.      Ga op tijd naar bed
Als je moe bent vraagt je lichaam om extra energie. Je krijgt daardoor zoete trek en de drang om te eten. Wie kort slaapt (5-7 uur per nacht) heeft anderhalf keer zoveel kans op het ontwikkelen van overgewicht!

5.      Zoek afleiding
De tijd vlak na de maaltijd is vaak de moeilijkste periode. Afleiding zoeken blijkt op zo’n moment de beste remedie te zijn. Ga daarom iets doen waardoor je de focus van jouw trek in zoet afhaalt. Zet een kop thee, maak een wandeling of lees een boek. Tv kijken lijkt niet voldoende afleiding te zijn, velen gaan juist eten uit verveling wanneer ze voor de buis hangen. Probeer bij veel trek eens een kauwgompje of poets je tanden.

6.      Verminder je cafeïne inname
Cafeïne geeft snel een energiestoot, maar de opleving is van korte duur. Het geeft een stressreactie en verhoogt de bloedsuikerspiegel. Het komt van nature voor in koffie en thee (voornamelijk zwarte thee). Vervang koffie geleidelijk door groene thee of kruidenthee. Ook cola, ijsthee, energiedrankjes, chocomelk en chocolade (cacao) bevatten cafeïne.

7.      Drink voldoende (1,5-3 liter per dag)
Je lichaam herkent het verschil tussen honger en dorst niet. Wanneer je dorst hebt kun je dus hongerig worden. Drink geen suikerrijke dranken of vruchtensappen, maar neem water en thee.

8.      Herken hoofd- en maaghonger
Is er oprecht behoefte aan eten (maaghonger) of is er een andere behoefte? Aan rust, ontspanning, troost? Wanneer emoties worden weggestopt kan dit bij sommigen zorgen voor extra trek in eten. Dit noemen wij ‘emotie-eten’ of ‘hoofdhonger’. Wanneer je een snaaibui voelt opkomen, sta dan even stil bij de emoties die je ervaart. Herkennen waar je écht behoefte aan hebt is de eerste stap naar verandering van je eetgewoonten.

9.      Eet voldoende
Wanneer je lichaam te weinig energie binnenkrijgt heb je later op de dag meer kans op het krijgen van snoep- en eetbuien. Eet overdag dus ook voldoende en probeer geen calorieën te “sparen” door maaltijden te laten staan. Luister naar je ‘maaghonger’ en zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om je honger onder controle te kunnen houden.

10.   Verlaag je stress
Wanneer het stresshormoon cortisol te hoog is kan je extra verlangen naar suiker. Ook beïnvloed het nadelig de hormoonbalans van de bloedsuikerspiegel. Zorg voor voldoende ontspannende activiteiten in je planning en breng je activiteiten in balans: focus je op de energiegevers!

Cookies Contact en afspraak