Wat zijn maagklachten en hoe vaak komt het voor?

Onder maagklachten worden alle klachten verstaan die te maken kunnen hebben met de maag. Hierbij kan je denken aan brandend maagzuur, overmatig boeren, misselijkheid en overgeven en maagpijn (pijn in de bovenbuik).
Ongeveer 1 op de 4 mensen in Nederland heeft wel eens last van de maag. Brandend maagzuur (reflux) kan een hernia of maagzweer veroorzaakt worden. Soms wordt er echter geen oorzaak gevonden maar blijven de maagklachten toch bestaan. In dat geval worden de klachten ‘functionele maagklachten’ genoemd. Functionele maagklachten zijn op medisch vlak niet ernstig, maar kunnen wel erg vervelend en pijnlijk zijn en je dagelijks leven beïnvloeden.


Wanneer heb je meer risico op maagklachten?

Maagklachten kunnen ontstaan door een ongezonde leefstijl. Als je rookt, regelmatig alcohol drinkt, ongezond eet, weinig beweegt en/of een hoog gewicht en grote buikomvang hebt, heb je een hoger risico op het ontstaan van maagklachten . Er lijkt ook een relatie te zijn tussen diabetes, stress en spanning en specifieke voeding bij maagklachten. En ook bij een hernia, maagkanker of gastroparese (vertraagde maagontlediging). Tenslotte kunnen bepaalde soorten medicatie maagklachten veroorzaken.


Wat zijn de symptomen van maagklachten?

Maagklachten is een breed begrip voor verschillende klachten. Symptomen van maagklachten zijn onder andere:
  • maagpijn (pijn in de bovenbuik);
  • misselijkheid;
  • soms braken;
  • snel vol zitten of een opgeblazen gevoel;
  • veelvuldig (op)boeren;
  • oprispingen en brandend maagzuur;
  • brandend of pijnlijk gevoel rond het borstbeen.

Behandeling van maagklachten

De behandeling van maagklachten is afhankelijk van de oorzaak en het type maagklachten. Met een gastroscopie (kijkonderzoek van de maag) wordt gekeken of de klachten een medische oorzaak hebben, bijvoorbeeld een maagzweer, maagslijmvliesontsteking of besmetting met helicobacter pylori bacterie. In dat geval kan een combinatie van medicatie en leefstijlverandering ingezet worden als behandeling. Als er geen medische oorzaak vastgesteld kan worden, kan een aangepast voedings-, en leefpatroon verlichting geven.
 

Voedings-, en leefstijladviezen bij maagklachten

Voedings-, en leefstijladviezen zijn afhankelijk van het type klacht en je persoonlijke situatie. Hierbij een 9 (algemene) adviezen:
  1. Eet regelmatig en kauw het eten goed;
  2. Start de dag altijd met een goed ontbijt en probeer niet te laat ’s avonds nog te eten;
  3. Vermijd vette maaltijden en voedingsmiddelen en neem niet te grote porties in een keer. Neem liever meerdere kleine maaltijden in plaats van drie grote maaltijden per dag.
  4. Pas op met koffie, sterke thee, sterk gekruid eten, vettig voedsel, koolzuurhoudende dranken, pepermunt, chocolade en citrusvruchten. Deze voedingsmiddelen kunnen maagklachten geven.
  5. Stop met roken en drink geen alcohol.
  6. Vermijd stress en zorg voor zoveel mogelijk ontspanning. Probeer regelmatig te sporten en beweeg minimaal 30 min per dag.
  7. Ga na het eten niet liggen maar blijf bewust 30-60 min rechtop zitten of maak een wandeling na de maaltijd, zodat het eten kan zakken.
  8. Bij veel maagzuur kan een buikomvang vermindering van 10% helpen, ook kan het helpen om te slapen op een extra kussen. 
  9. Soms is het nodig om tijdelijk vloeibare voeding te nemen, doe dit echter nooit uit jezelf maar overleg dit eerst met een diëtist.

Hoe helpt de diëtist bij maagklachten?

Je diëtist geeft uitleg over de relatie tussen voeding en de aanwezige maagklachten. Je diëtist begeleidt je bij het aanpassen van het eetpatroon en geeft praktische tips en adviezen om de klachten te verminderen of zelfs te verdwijnen. In overleg met jouw wordt er misschien gekozen voor een eliminatie-provocatie dieet, waarbij bepaalde voedingsmiddelen een tijdje vermeden moeten worden en vervolgens weer uitgetest worden om te kijken of daarmee de klachten verbeteren. Misschien is het raadzaam een beetje af te vallen, de diëtist begeleidt hierin en motiveert je. En ze leert je omgaan met uitdagende momenten en situaties, zoals etentjes en vakantie.

Dietisten gespecialiseerd in maagklachten

Diëtist Tara  Hoshiyar

Diëtist Tara Hoshiyar

Tara is viertalig opgegroeid en mede dankzij het spreken van al die verschillende talen, in combinatie met haar sociale vaardigheden, beweegt zij zich gemakkelijk tussen verschillende culturen. Als kind heeft Tara een nierontsteking gehad. Zij moest daarom een strikt dieet volgen om haar bloedwaarden op peil te houden. Hierbij kreeg zij de hulp van een gespecialiseerd diëtist. Hier ontstond bij haar de wens diëtist te worden en mensen te ondersteunen bij het volgen van een dieet of het creëeren van een gezonder eetpatroon en leefstijl. Ook jou adviseert en coacht Tara graag bij het behalen van jouw persoonlijke doelen
Tara werkt in : Utrecht
Diëtist Hafize  Sari

Diëtist Hafize Sari

Empathisch, positief, behulpzaam en nieuwsgierig. Deze mooie eigenschappen typeren Hafize. Op jonge leeftijd kampte Hafize met ernstige maagklachten. Zij werd van arts naar specialist verwezen en kreeg medicijnen voorgeschreven. Zij besloot haar leefstijl en eetgewoontes aan te passen en ontdekte het enorme effect hiervan op haar welzijn. Het veranderen van je eetpatroon kost tijd en moeite, je gewoontes verander je tenslotte stap voor stap. Om de juiste stappen voor jou te bepalen, verdiept Hafize zich in jouw leven/ leefstijl en je persoonlijke uitdagingen en valkuilen. Om deze vervolgens gericht aan te pakken. 
Hafize werkt in : Amsterdam
Diëtist Jennifer  Plein (online)

Diëtist Jennifer Plein (online)

Jennifer, een dijk van een dietist met 25 jaar ervaring! Tijdens haar loopbaan in Nederland en Suriname heeft ze afwisselend in een ziekenhuis als in haar eigen praktijk gewerkt en is sinds 2020 aangesloten bij DieetPlaneet. Jennifer heeft veel mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen al naar een betere gezondheid begeleidt, en zeker weten dat dit bij jou ook gaat lukken! 
Jennifer werkt in : Amsterdam
Cookies Contact en afspraak