Wat zijn maagklachten en hoe vaak komt het voor?

Onder maagklachten worden alle klachten verstaan die te maken kunnen hebben met de maag. Hierbij kan je denken aan brandend maagzuur, overmatig boeren, misselijkheid en overgeven en maagpijn (pijn in de bovenbuik).
Ongeveer 1 op de 4 mensen in Nederland heeft wel eens last van de maag. Brandend maagzuur (reflux) kan een hernia of maagzweer veroorzaakt worden. Soms wordt er echter geen oorzaak gevonden maar blijven de maagklachten toch bestaan. In dat geval worden de klachten ‘functionele maagklachten’ genoemd. Functionele maagklachten zijn op medisch vlak niet ernstig, maar kunnen wel erg vervelend en pijnlijk zijn en je dagelijks leven beïnvloeden.


Wanneer heb je meer risico op maagklachten?

Maagklachten kunnen ontstaan door een ongezonde leefstijl. Als je rookt, regelmatig alcohol drinkt, ongezond eet, weinig beweegt en/of een hoog gewicht en grote buikomvang hebt, heb je een hoger risico op het ontstaan van maagklachten . Er lijkt ook een relatie te zijn tussen diabetes, stress en spanning en specifieke voeding bij maagklachten. En ook bij een hernia, maagkanker of gastroparese (vertraagde maagontlediging). Tenslotte kunnen bepaalde soorten medicatie maagklachten veroorzaken.


Wat zijn de symptomen van maagklachten?

Maagklachten is een breed begrip voor verschillende klachten. Symptomen van maagklachten zijn onder andere:
 • maagpijn (pijn in de bovenbuik);
 • misselijkheid;
 • soms braken;
 • snel vol zitten of een opgeblazen gevoel;
 • veelvuldig (op)boeren;
 • oprispingen en brandend maagzuur;
 • brandend of pijnlijk gevoel rond het borstbeen.

Behandeling van maagklachten

De behandeling van maagklachten is afhankelijk van de oorzaak en het type maagklachten. Met een gastroscopie (kijkonderzoek van de maag) wordt gekeken of de klachten een medische oorzaak hebben, bijvoorbeeld een maagzweer, maagslijmvliesontsteking of besmetting met helicobacter pylori bacterie. In dat geval kan een combinatie van medicatie en leefstijlverandering ingezet worden als behandeling. Als er geen medische oorzaak vastgesteld kan worden, kan een aangepast voedings-, en leefpatroon verlichting geven.
 

Voedings-, en leefstijladviezen bij maagklachten

Voedings-, en leefstijladviezen zijn afhankelijk van het type klacht en je persoonlijke situatie. Hierbij een 9 (algemene) adviezen:
 1. Eet regelmatig en kauw het eten goed;
 2. Start de dag altijd met een goed ontbijt en probeer niet te laat ’s avonds nog te eten;
 3. Vermijd vette maaltijden en voedingsmiddelen en neem niet te grote porties in een keer. Neem liever meerdere kleine maaltijden in plaats van drie grote maaltijden per dag.
 4. Pas op met koffie, sterke thee, sterk gekruid eten, vettig voedsel, koolzuurhoudende dranken, pepermunt, chocolade en citrusvruchten. Deze voedingsmiddelen kunnen maagklachten geven.
 5. Stop met roken en drink geen alcohol.
 6. Vermijd stress en zorg voor zoveel mogelijk ontspanning. Probeer regelmatig te sporten en beweeg minimaal 30 min per dag.
 7. Ga na het eten niet liggen maar blijf bewust 30-60 min rechtop zitten of maak een wandeling na de maaltijd, zodat het eten kan zakken.
 8. Bij veel maagzuur kan een buikomvang vermindering van 10% helpen, ook kan het helpen om te slapen op een extra kussen. 
 9. Soms is het nodig om tijdelijk vloeibare voeding te nemen, doe dit echter nooit uit jezelf maar overleg dit eerst met een diëtist.

Hoe helpt de diëtist bij maagklachten?

Je diëtist geeft uitleg over de relatie tussen voeding en de aanwezige maagklachten. Je diëtist begeleidt je bij het aanpassen van het eetpatroon en geeft praktische tips en adviezen om de klachten te verminderen of zelfs te verdwijnen. In overleg met jouw wordt er misschien gekozen voor een eliminatie-provocatie dieet, waarbij bepaalde voedingsmiddelen een tijdje vermeden moeten worden en vervolgens weer uitgetest worden om te kijken of daarmee de klachten verbeteren. Misschien is het raadzaam een beetje af te vallen, de diëtist begeleidt hierin en motiveert je. En ze leert je omgaan met uitdagende momenten en situaties, zoals etentjes en vakantie.

Dietisten gespecialiseerd in maagklachten

Diëtist/ leefstijlcoach Eline Bijlsma

Diëtist/ leefstijlcoach Eline Bijlsma

Eline zich gespecialiseerd in maag-, darm- en leverziekten en diabetes en ervaring met zeer complexe patiënten en ziektebeelden opgedaan. Eline’s passie voor voeding is ontstaan na een studiejaar in Amerika. Daar kwam ze in aanmerking met verscheidene gezondheidsproblemen veroorzaakt door ongezonde eet- en leefgewoonten.
Eline werkt in : Amsterdam
Diëtist Hoi Sun Snoek

Diëtist Hoi Sun Snoek

Van jongs af aan heeft Hoi Sun een grote interesse voor voeding en gezondheid. Wat ooit begon als nieuwsgierigheid, groeide uit tot een ware passie. Hoi Sun is enorm gedreven om anderen te coachen naar een gezondere leefstijl. Haar missie is om jou gelukkig in je lijf te laten voelen door een persoonlijke begeleiding in je eetgedrag.
Hoi Sun werkt in : Utrecht
Diëtist Elham Jarideh

Diëtist Elham Jarideh

Elham is enthousiast, betrokken, motiverend en goed op de hoogte van de laatste trends op gezondheidsvlak. Daarbij is zij sportief en heeft een liefde voor vers en eerlijk eten. Haar doel is, om haar kennis met je te delen en je op weg te helpen naar een lekkere eet- en leefstijl die bij je past. Met haar Midden-Oosterse komaf en met werkervaring op Curaçao, heeft Elham brede kennis van eetculturen.
Elham werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Vivian Meijer

Diëtist/ leefstijlcoach Vivian Meijer

Vivian is sinds 2015 aangesloten bij DieetPlaneet. Een eigentijdse, betrokken diëtist met een groot inlevingsvermogen. Dát is Vivian. Op coachende wijze helpt ze je bij het het veranderen van jouw eetgedrag en daarmee; het behalen van je doelen. Mensen de energie laten ervaren van een gezond en energiek lichaam én geest, dat is haar missie.

Vivian werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Naomi Hoekstra

Diëtist/ leefstijlcoach Naomi Hoekstra

Al zolang als Naomi zich kan herinneren is gezonde voeding ‘key’ in haar bestaan. Ze is een enthousiaste diëtist die werkt vanuit de overtuiging dat iedereen kan genieten van een gezonde leefstijl. Op jonge leeftijd begon Naomi met fanatiek sporten en al gauw bleek gezond eten een noodzaak. Hierdoor ontstond de interesse in de invloed van voeding op (sport)prestaties en wist zij al op jonge leeftijd dat zij later (sport)diëtist wilde worden.
Naomi werkt in : Utrecht
Diëtist Jennifer Plein (online)

Diëtist Jennifer Plein (online)

Jennifer, een dijk van een dietist met 25 jaar ervaring! Tijdens haar loopbaan in Nederland en Suriname heeft ze afwisselend in een ziekenhuis als in haar eigen praktijk gewerkt en is sinds 2020 aangesloten bij DieetPlaneet. Jennifer heeft veel mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen al naar een betere gezondheid begeleidt, en zeker weten dat dit bij jou ook gaat lukken! 
Jennifer werkt in : Amsterdam
Cookies Contact en afspraak