Heb je een blouse die goed zit bij de taille, maar te strak bij je armen je? Of is je heupomvang in verhouding met je taille 2-3 maten groter? Dit is een aanduiding voor lymfoedeem. Gaat dit gepaard met pijn? Dan is dat een criterium voor lipoedeem. Lipoedeem is een ziekte waarbij er een onregelmatige vetverdeling is in het lichaam, gepaard met pijn. De ledematen zijn extreem dik ten opzichte van alle andere lichaamsdelen. Lipoedeem komt vaker voor bij vrouwen dan mannen.


Hoe weet je of je lipoedeem hebt?

Als je opgezette armen en/of voeten hebt, terwijl je taille/ romp slank is en dit gepaard gaat met pijn, is dat een aanwijzing voor lipoedeem. Verder is lipoedeem kenmerkend door de zogenaamde ‘cuff sign’; je ziet een scheidingslijn lopen tussen het aangedane lichaamsdeel en de niet-aangedane lichaamsdeel. Denk bijvoorbeeld aan kleine handen terwijl de armen extreem dik zijn. Het lijkt dan alsof het betreffende lichaamsdeel niet bij de persoon in kwestie hoort. Ook kan het voorkomen dat je sneller blauwe plekken krijgt, soms al bij een lichte aanraking. De klachten verergeren op warmere dagen. 


Stadia en types lipoedeem

Lipoedeem kent 3 stadia. Deze worden weergegeven in de richtlijn van Strössenreuther.
Stadium 1: de huid heeft ‘piepschuimballetjes', de huid is nog wel glad maar licht korrelig (zoals een sinaasappelhuid rondom de billen).
Stadium 2: de huid heeft meer bobbeltjes (zoals walnoten) en de huid is niet glad meer.
Stadium 3: de huid heeft extreme lumpen, de huid is hangerig.
De aangedane delen van het lichaam kunnen per persoon verschillen. Volgens de classificatie van Schrader zijn bij type 1 van Schrader (op basis van anatomische lolalisatie) zijn bij type 1 slechts de billen aangedaan. Bij type 2 gaat het om het gebied van bil tot knie, bij type 3 om het gebied van bil tot voet (een 'cuff sign' tussen coet en enkel), bij type 4 de armen en bij type 5 het gebied van knie tot enkel. 


Oorzaken lipoedeem

Lipoedeem komt vaker voor bij mensen met:
 • obesitas (meest voorkomende oorzaak)
 • hart- en vaatziekten
 • vertraagde schildklier
 • diabetes mellitus type 2
 • fibromyalgie (spierpijn)
 • darmziekte
 • astma
 • lymfoedeem
 • gewrichtsklachten
 • hypertensie
 • vermoeidheid
 • psychosociale stress

De dietist en lipoedeem

De behandeling van lipoedeem vraagt om een multidisciplinair team bestaande uit een huidtherapeut, fysiotherapeut en dietist. De huidtherapeut houdt zich bezig met de esthetische kant, de fysiotherapeut vermindert/ verhelpt pijnklachten en de dietist analyseert de voeding. Wanneer er sprake is van overgewicht/ obesitas speelt de dietist een essentiele rol; er wordt een voedingsplan opgesteld om de overtollige kilo's te verminderen. Hierdoor verminderen de pijnklachten. De hoeveelheid koolhydraten wordt verlaagd. Doordat het lichaam minder kilo’s hoeft te ‘dragen’ wordt er minder pijn ervaren. 

Dietisten gespecialiseerd in lipoedeem

Diëtist/ leefstijlcoach Dorthe Klinkert

Diëtist/ leefstijlcoach Dorthe Klinkert

Dorthe wordt omschreven als behulpzaam, vrolijk en empathisch. Op jonge leeftijd vond ze het al leuk om haar ouders te helpen in de keuken. Toen is de liefde voor gezonde voeding ontstaan. Dorthe houdt ervan om je te inspireren en te motiveren om gezondere keuzes te maken in je eetgedrag en leefstijl. Ze ondersteunt je met persoonlijk en praktisch advies, passend bij jouw situatie, wensen, behoeften en eventuele beperkingen.
Dorthe werkt in : Utrecht
Diëtist Laura van der Meijden

Diëtist Laura van der Meijden

Haar manier van begeleiden valt het best te omschrijven als enthousiast, geduldig en op een informele manier. Als een echte Foodie vind je haar vaak in de keuken en kan ze soms urenlang op internet surfen om de lekkerste recepten te vinden, waar ze dan haar eigen hand aan draait om deze zo gezond mogelijk te maken.
Laura werkt in : Beesd , Leerdam en Tilburg
Cookies Contact en afspraak