Je gezondheid is kostbaar. Gezond eten is daarom belangrijk. Hieronder lees je meer over gezond eten.

Gezond eten in het algemeen

  • Een volwaardig eetpatroon: voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen.
  • Regelmaat: 3 maaltijden en daar tussen gezonde tussendoortjes.
  • Balans: goed eten, goed bewegen, goed slapen. Zoek oplossingen nooit in extremen (extreem veel sporten, extreem lijnen)
  • Aandacht: eet rustig en kauw goed, geniet van wat je eet.
  • Luisteren naar je lichaam: eet iets gezonds als je voelt dat je trek hebt en stop met eten als je voelt dat je genoeg hebt gegeten.
  • Voldoende drinken: drink minimaal 1,5 liter drinkvocht per dag.
  • Af en toe iets extra's; ontspannen met eten omgaan is gezond. Gun jezelf daarom ook een extraatje op z'n tijd en geniet! 

Verschillende visies op gezond eten

Meningen en ideeën over gezonde voeding veranderen van tijd tot tijd. Door veranderde inzichten en nieuw onderzoek. Voorheen werden bijvoorbeeld vetten jarenlang gezien als de grote veroorzakers van overgewicht. Nu zijn dat koolhydraten. Hieronder kun je drie visies op gezond eten bekijken en vergelijken. 

Gezond eten volgens de puur gezond piramide

De puurgezond piramide legt nadruk op genoeg drinkvocht (water) en beweging en besteedt aandacht aan vitamine D. Voor vlees en zuivel is een klein vak gereserveerd en meer plek is er voor fruit, groente, granen en goede vetten (vis, olie, noten). De piramide geeft duidelijk weer dat in een gezond eetpatroon ruimte is voor extraatjes. 


Gezond eten volgens de piramide van Harvard 

De piramide van Harvard heeft ook voor zuivel een beperkte ruimte gereserveerd. Helemaal bovenin staan de geraffineerde graanproducten (witte rijst, witte pasta, wit brood). Maar ook aardappelen. Tevens worden rood vlees, bewerkte vleeswaren (bijvoorbeeld gerookte producten en worst), boter, suikerrijke drankjes en zout weergegeven in dit kleinste vak. Daarmee wordt aangeraden om deze producten alleen bij uitzondering te gebruiken. Veel ruimte is er voor beweging, volkorengranen, plantaardige olieën en groente en fruit. Noten, zaden, tofu en peulvruchten staan weergegeven naast vis gevolgelte en eieren; deze producten worden geadviseerd om te gebruiken in plaats van rood vleesproducten. Van zuivel wordt aangeraden om niet meer dan twee porties per dag te gebruiken. Ook is er aandacht voor vitamine D. Opmerkelijk is het glas rode wijn waarbij wordt aangegeven: 'met mate'. Waarmee bedoeld wordt dat het gezond is dagelijks een glas rode wijn te drinken. 


Gezond eten volgens de Harvardpiramide

Gezond eten volgens de schijf van vijf

De schijf van vijf adviseert fruit en groente in gelijkwaardig aandeel in de voeding als brood, pasta, aardappelen en peulvruchten. Ook hierin worden de volkorenvarianten geadviseerd. De schijf van vijf heeft rood vlees weergegeven als gezonde optie in de categorie 'eiwit'. Ook is zuivel een belangrijke bron van voedingsstoffen. Er is in de schijf van vijf geen ruimte gererveerd voor noten, pitten en zaden. Maar wel voor plantaardige olieën en vis evenals voor vocht. Aan beweging en vitamine D wordt geen aandacht besteed.

Gezond eten volgens de schijf van vijf
  12 tot 20 jaar 20 tot 50 jaar 50 tot 70 jaar 70+-ers
Brood 5-7 sneetjes
(175-245 gram)
5-7 sneetjes
(175-245 gram)
4-6 sneetjes
(140-210 gram)
3-4 sneetjes
(105-140 gram)
Aardappelen (of rijst, pasta, peulvruchten) 4-5 stuks/
opscheplepels
(200-250 gram)
3-5 stuks/
opscheplepels
(150-250 gram)
3-4 stuks/
opscheplepels
(150-200 gram)
2-3 stuks/
opscheplepels
(100-150 gram)
Groente 4 groentelepels
(200 gram)
4 groentelepels
(200 gram)
4 groentelepels
(200 gram)
4 groentelepels
(150 gram)
Fruit 2 vruchten
(200 gram)
2 vruchten
(200 gram)
2 vruchten
(200 gram)
2 vruchten
(200 gram)
Zuivel 500 ml
melk(producten)
en 20 gram kaas
(1 plak)
400 ml
melk(producten)
en 20 gram kaas
(1 plak)
500 ml
melk(producten)
en 20 gram kaas
(1 plak)
550 ml
melk(producten)
en 20 gram kaas
(1 plak)
Vlees(waren), vis, kip, ei of vleesvervangers 100-120 gram 100-120 gram 100-120 gram 100-120 gram
Halvarine, margarine, bak- en braadproducten 20-30 gram 20-35 gram 20-35 gram 20-35 gram
Dranken 1,5 liter 1,5 liter 1,5 liter 1,5 liter
 

Gezond eten kan op verschillende manieren

De dietisten van DieetPlaneet geloven dat gezond eten op verschillende manieren kan. Omdat niemand hetzelfde is én omdat elke visie op voeding voor- en nadelen heeft. Wij bekijken dan ook de verschillende visies graag van meerdere kanten. En wij denken mee met persoonlijke wensen. De ene persoon voelt zich prettig bij aardappelen, vlees, groente en brood met kaas. En de ander wil graag veganistisch leven. Het is altijd mogelijk om binnen persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden het eetpatroon te optimaliseren. Om op die manier een volwaardig, gezond en gebalanceerd eetpatroon te creëren.
 
Cookies Contact en afspraak