Coeliakie (glutenovergevoeligheid/ glutenintolerantie)

Diëtist bij coeliakie (glutenintolerantie) – glutenvrij eten zonder klachten

Heb je regelmatig last van buikpijn, een opgeblazen gevoel of andere klachten na het eten van bijvoorbeeld brood, pasta of koek? Of is er bij jou coeliakie vastgesteld en zoek je naar houvast bij een glutenvrij dieet? Dan weet je hoe ingrijpend dat kan zijn. Klachten kunnen je dagelijkse leven flink beïnvloeden – van vermoeidheid en buikpijn tot onzekerheid over wat je nog wél kunt eten.
Wat veel mensen niet weten: coeliakie kan ook in de loop van het leven ontstaan, zelfs als je jarenlang zonder problemen gluten hebt gegeten. Coeliakie is de meest voorkomende auto-immuunziekte ter wereld, maar wordt vaak laat ontdekt. Onze diëtisten helpen je om klachten te verminderen, tekorten te voorkomen en weer vertrouwen te krijgen in eten. Zodat maaltijden geen bron van stress meer zijn, maar gewoon weer iets om van te genieten.
Bij DieetPlaneet begeleiden we zowel kinderen als volwassenen met glutenintolerantie of coeliakie. We kijken samen naar wat er wél mogelijk is, stap voor stap, op een manier die past bij jouw leven.


Wat is coeliakie of glutenintolerantie?

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem reageert op gluten – een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Door deze reactie raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd, waardoor voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Dat kan leiden tot verschillende klachten, zowel lichamelijk als mentaal.
Veelvoorkomende klachten bij coeliakie zijn:
  • Buikpijn en een opgeblazen gevoel
  • Diarree of juist verstopping
  • Vermoeidheid of futloosheid
  • Bloedarmoede of bleke huid
  • Hoofdpijn of concentratieproblemen
  • Groeivertraging bij kinderen
  • Huidklachten of jeuk
  • Pijn in botten en gewrichten
Sommige mensen ervaren slechts milde klachten, anderen merken dat hun hele energieniveau verandert. Gelukkig kun je met de juiste begeleiding vaak snel verbetering merken.


Hoe wordt coeliakie vastgesteld?

Als je vermoedt dat je gluten niet goed verdraagt, ga dan naar je huisarts. Die kan een bloedtest laten uitvoeren om te kijken of er antistoffen tegen gluten in je bloed aanwezig zijn. Bij een positieve uitslag volgt meestal een verwijzing naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts) voor verder onderzoek, zoals een darmbiopsie.
Belangrijk: begin niet zelf met een glutenvrij dieet voordat het onderzoek is afgerond. Dat kan de testresultaten beïnvloeden.
Sommige mensen hebben coeliakieachtige klachten zonder dat er sprake is van antistoffen of darmschade. In dat geval spreken we van glutensensitiviteit of glutenovergevoeligheid. Ook dan kan een diëtist helpen met het vinden van een eetpatroon waarbij je je beter voelt.
Soms wordt een glutenvrij of glutenarm dieet ook ingezet bij andere klachten of aandoeningen, zoals autisme, ADHD, tarwe-allergie of het prikkelbare darm syndroom (PDS). De diëtist beoordeelt altijd of dit in jouw situatie zinvol is en helpt je om een volwaardige voeding samen te stellen.


Een glutenvrij dieet

Bij coeliakie is het noodzakelijk om strikt glutenvrij te eten. Dat betekent dat je alle producten met tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en vaak ook gewone haver vermijdt. Gluten kunnen bovendien verborgen zitten in sauzen, soepen, vleeswaren, snacks of kruidenmengsels. Daarom is het belangrijk etiketten goed te leren lezen.
Onze diëtisten helpen je bij:
  • Het samenstellen van een volwaardig glutenvrij voedingspatroon
  • Het voorkomen van tekorten aan vezels, ijzer of vitamine B
  • Het herkennen van verborgen gluten in producten
  • Het voorkomen van kruisbesmetting in de keuken of buitenshuis
  • Het vinden van gezonde en lekkere alternatieven

Glutenvrij eten in de praktijk

Bij coeliakie kan zelfs een kruimel gluten al klachten veroorzaken. Daarom besteden we aandacht aan praktische situaties. In de keuken helpt het om eigen snijplanken en potjes beleg te gebruiken en het aanrecht goed schoon te houden. Ook uit eten gaan is goed mogelijk: steeds meer restaurants weten hoe ze glutenvrij kunnen koken. Onze diëtisten geven tips voor thuis, onderweg en op vakantie.


Hoe helpt de diëtist bij coeliakie?

Een diëtist speelt een centrale rol bij de behandeling van coeliakie. Bij DieetPlaneet krijg je begeleiding van een gespecialiseerde diëtist die precies weet waar gluten in kunnen zitten, ook in producten waar je het niet verwacht. Samen werken we aan een eetpatroon dat bij je past – voedzaam, gevarieerd en vrij van klachten.
Glutenvrij eten hoeft geen beperking te zijn. Met de juiste kennis, begeleiding en vertrouwen wordt het gewoon onderdeel van een gezonde, fijne leefstijl.


Maak een afspraak

Wil je advies of begeleiding bij glutenintolerantie of coeliakie? Maak een afspraak bij een diëtist gespecialiseerd in coeliakie. We helpen je graag verder.


Dietisten gespecialiseerd in Coeliakie, glutenovergevoeligheid, glutenintolerantie

Diëtist Mees  Stegeman

Diëtist Mees Stegeman

Aandachtig, open-minded, invoelend en positief. Doordat zij met aandacht luistert voel jij je snel vertrouwd bij Mees. Een gezonde leefstijl benadert zij door middel van een integrale benadering. Voeding en beweging? Natuurlijk. Maar ook psyche, gedrag en emotie spelen belangrijke rollen. Je mind beïnvloedt namelijk je gevoelens en (dus) ook je eetgedrag. Mees heeft in het verleden zelf een verstoorde relatie met voeding gehad, zij begrijpt daardoor als geen ander de noodzaak van bewust (leren) zijn van je denkpatronen en gevoelens. 
Mees werkt in : Amsterdam
Cookies Contact en afspraak