Wat is Boulimia Nervosa?

Boulimia Nervosa is een eetstoornis, waarbij je constant bezig bent met je lichaam en je gewicht. Je hebt vaak een verstoord zelfbeeld, vindt jezelf te dik en vergelijkt jezelf op een negatieve manier met anderen. Uit angst om aan te komen, ga je heel streng lijnen. Je hebt eetbuien waarbij je meerdere verpakkingen/ producten en/ of maaltijden eet binnen een korte tijd. Je hebt hierbij het gevoel de controle te verliezen. Als je Boulimia Nervosa hebt compenseer je het overeten door te braken, laxeermiddelen (of andere geneesmiddelen) te gebruiken, veel te gaan sporten en/ of weinig te eten. 

Hoeveel/ vaak komt Boulimia Nervosa voor?

Boulimia Nervosa komt onder mannen en vrouwen voor, maar in veruit de meeste mensen met Boulimia Nervosa zijn vrouw (90%). In Nederland hebben naar schatting zo’n 23.000 meisjes en (jonge) vrouwen deze eetstoornis. 

Wie heeft hoger risico op Boulimia Nervosa en waardoor komt dat?

Perfectionisme, de lat hoog leggen en bang zijn om te falen zijn karaktereigenschappen die vaak bij mensen met Boulimia Nervosa voorkomen. In een omgeving waarin je weinig waardering krijgt, vaak gekleineerd of bekritiseerd wordt of waar sprake is van seksueel of lichamelijk misbruik, wordt het risico op het krijgen van Boulimia Nervosa groter.

Dit heeft voor een groot deel te maken met onzekerheid, machteloosheid en een negatief beeld van jezelf. Eetbuien kunnen een uitvlucht zijn van vervelende gevoelens, maar het schuldgevoel na een eetbui leidt vaak tot nog meer zelfafwijzing. Er wordt een ideaal (slank) beeld gecreëerd. Daar wordt dan naar toe gewerkt met de gedachte (illusie!) dat wanneer het ideale gewicht bereikt is je pas zelfverzekerd en gelukkig kunt zijn. 

Hoe kan je Boulimia Nervosa bij jezelf herkennen?

  • Je hebt de drang om grote hoeveelheden te eten in een kort tijdsbestek (eetbuien) en verliest de controle
  • Je eetbuien komen op wanneer je alleen bent en eet dan vaak stiekem
  • Je compenseert de eetbuien door te braken, laxeren, sporten en/of maaltijden over te slaan. 
  • Je bent erg gefocust op je lichaam en je gewicht
  • Je voelt je eenzaam, depressief of hebt schuldgevoelens
  • Je hebt schaamtegevoelens en houdt je eetstoornis zoveel mogelijk verborgen

Hoe kan je Boulimia Nervosa bij iemand anders herkennen?

Wie Boulimia Nervosa heeft, houdt de eetbuien en de compensatiedrang voor de omgeving verborgen. Aan het uiterlijk kan je niet zien of iemand Boulimia Nervosa heeft want het gaat meestal samen met een gezond gewicht of overgewicht (het komt niet vaak voor dat iemand met Boulimia Nervosa ondergewicht heeft). Het kan daarom lastig zijn om Boulimia Nervosa te herkennen. Toch kan je uit bepaalde signalen afleiden dat iemand mogelijk aan Boulimia Nervosa lijdt. Bijvoorbeeld wanneer iemand na het eten vaak naar het toilet gaat en vervolgens vaak de tanden poetst of pepermuntjes eet (om de geur van het braken te maskeren). Ook lege verpakkingen of heel snel eten kunnen mogelijke tekenen zijn dat iemand last heeft van eetbuien. 

Vermoed je een eetstoornis bij iemand in je omgeving?

Wat zijn (mogelijke) gevolgen van Boulimia Nervosa?

Na langere tijd kunnen (ernstige) lichamelijke klachten ontstaan door het braken. Denk daarbij aan een slecht gebit, een (onherstelbaar) beschadigde slokdarmwand of een maagslijmvliesontsteking. Ook maagdarmklachten komen voor door (onder andere) het gebruik van laxeermiddelen. Door zeer streng te lijnen en vervolgens te braken, laxeren of extreem te sporten kan je ondervoed raken (ook wanneer je gewicht normaal of te hoog is!). Je krijgt dan te weinig voedingsstoffen binnen om goed te functioneren. Je kunt daardoor botontkalking, duizeligheid, menstruatieproblemen, lage lichaamstemperatuur, haaruitval, hartritmestoornissen, lage of juist hoge bloeddruk, longklachten en pijnlijke gewrichten krijgen. Ook kan je je schuldig, depressief en eenzaam voelen en/ of een gevoel van schaamte hebben. Dat kan je flink in de weg staan, sociaal en op werk. Merk je bij jezelf dat je eetpatroon en eetgedrag verstoord is? Ga naar je huisarts. Hoe sneller je hulp inschakelt, hoe groter de kans op volledige genezing.

Behandeling van Boulimia Nervosa

Als je vermoedt dat je Boulimia Nervosa hebt, ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts. Boulimia Nervosa is beter te behandelen als je er snel bij bent. Maar ook wanneer je al langer (symptomen van) Boulimia Nervosa hebt, is het raadzaam om hulp te zoeken. Je kunt kiezen uit verschillende vormen van therapie die goed kunnen helpen, zowel in individuele- als in groepsvorm. Cognitieve gedragstherapie is de best bewezen therapievorm: onder begeleiding van een psycholoog leer je je gedachten over eten en je lichaam te veranderen. Een andere goede behandeling is interpersoonlijke therapie: je leert om met andere mensen om te gaan en werkt aan je zelfvertrouwen. Naast begeleiding van een psycholoog, ondersteunt de dietist je bij het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding op de lange termijn. 

Leefstijl/ voeding en Boulimia Nervosa

Door Boulimia kan je stofwisseling, bloedsuikerspiegel en verzadigingsgevoel flink ontregeld raken. Hierdoor kan je niet meer goed voelen of je vol zit of trek hebt. Een belangrijke eerste stap is om je eetpatroon te normaliseren, met voldoende voedingsstoffen. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, een (gespecialiseerde) diëtist helpt je hierbij.

Hoe de diëtist je helpt bij Boulimia Nervosa

Als je een eetstoornis hebt staat je eetpatroon mijlenver af van een gezond eetpatroon, eetgedrag en van gezonde gedachten over eten. Bij elke hap die je neemt kun je overvallen worden door twijfel en schuldgevoel. Je diëtist leert je weer wat normaal eten is. Ook bespreekt ze jouw (onrealistische) gedachten over voeding/ gewicht. In haalbare en realistische stappen werk je aan een normaal eetpatroon en gezonde gedachten over het eten. Je diëtist maakt samen met jou een plan én je gaat (stapsgewijs en onder begeleiding) oefenen om weer op een normale manier met eten om te gaan. Omdat een eetstoornis meestal onderliggende oorzaken heeft, zal de diëtist je ook adviseren om je aan te melden bij een gespecialiseerde psycholoog.

Dietisten gespecialiseerd in boulimia

Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Robin is spontaan en empathisch. Zij houdt van koken en is van mening dat gezond eten ook makkelijk kan zijn! Robin is diëtist geworden om twee passies te verbinden: voeding en mensen helpen. Zien dat jij je beter voelt, daar wordt Robin heel erg gelukkig van. Zij zoekt graag samen met jou naar een prettige weg om gezonder te leven.Robin is ervan overtuigd dat langdurig resultaat ontstaat wanneer je gezond en lekker eten combineert met ontspanning en beweging.
Robin werkt in : Utrecht
Diëtiste Mees  Stegeman

Diëtiste Mees Stegeman

Aandachtig, open-minded, invoelend en positief. Doordat zij met aandacht luistert voel jij je snel vertrouwd bij Mees. Een gezonde leefstijl benadert zij door middel van een integrale benadering. Voeding en beweging? Natuurlijk. Maar ook psyche, gedrag en emotie spelen belangrijke rollen. Je mind beïnvloedt namelijk je gevoelens en (dus) ook je eetgedrag. Mees heeft in het verleden zelf een verstoorde relatie met voeding gehad, zij begrijpt daardoor als geen ander de noodzaak van bewust (leren) zijn van je denkpatronen en gevoelens. 
Mees werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Irene  Wassink

Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink

Irene is dietist sinds 2003 en werkt sinds 2012 bij DieetPlaneet. Enthousiast met een frisse blik, met deze woorden beschrijf je haar het best. Haar werkwijze is helemaal van deze tijd; betrokken, puur, professioneel en servicegericht.Bij Irene draait alles om de cliënt.  
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene werkt in : Amsterdam
Diëtist Laura van der Meijden

Diëtist Laura van der Meijden

Haar manier van begeleiden valt het best te omschrijven als enthousiast, geduldig en op een informele manier. Als een echte Foodie vind je haar vaak in de keuken en kan ze soms urenlang op internet surfen om de lekkerste recepten te vinden, waar ze dan haar eigen hand aan draait om deze zo gezond mogelijk te maken.
Laura werkt in : Beesd , Leerdam en Tilburg
Cookies Contact en afspraak