Bariatrische chirurgie

Bariatrische chirurgie is een verzamelnaam voor operaties die bedoeld zijn om mensen met ernstig overgewicht (BMI>40) te helpen (veel) gewicht te verliezen. We bespreken hier de drie meest voorkomende operaties: gastric bypass (maagverkleining/ omleiding), gastric sleeve (maagverkleining) en gastric banding (maagband). 
 

Gastric bypass

De gastric bypass wordt het meest uitgevoerd in Nederland. Door middel van een operatie wordt de maag kleiner gemaakt. Van het bovenste deel van de maag wordt een kleinere maag gecreërd. Hieraan wordt het bovenste deel van de dunne darm vastgezet. De rest van de maag blijft bij een gastric bypass in tact, er komt alleen geen voedsel meer in. Dit deel van de maag blijft wel spijsverteringssappen aanmaken. De spijsverteringssappen komen later in de darm weer bij het voedsel terecht. De “nieuwe maag” is ongeveer net zo groot als een kiwi. Er past minder voedsel in, en dus eet je kleinere porties. Daarnaast is de aansluiting van maag op darm anders: normaal gesproken zorgt een sluitspier (de pylorus) dat het voedsel in de maag niet direct de darm in gaat. Hierdoor blijft normaliter een maaltijd zo’n 2-3 uur in de maag. Na een gastric bypass is die sluitspier omgeleid. Het voedsel verlaat daarom sneller de maag en komt in de darm terecht. Na een gastric bypass eet je minder. Daarnaast moet er mager en zo veel mogelijk suikervrij gegeten worden omdat suiker en vet (dumping)klachten kunnen geven.  

 

Gastric sleeve (maagverkleining)

Door middel van een operatie wordt een deel van de maag weggehaald. Er wordt een zogenoemde buismaag gecreërd. Door de kleinere maag zit je sneller vol en kan je alleen kleine porties eten, wat leidt tot gewichtsverlies. In tegenstelling tot de gastric bypass wordt de darm niet omgeleid. De sluitspier van maag op darm blijft dus intact. Je kan hierdoor met een gastric sleeve geen dumpingklachten krijgen. 

 

Gastric Banding (maagband)

Door middel van een operatie wordt om het bovenste deel van de maag een band gelegd die ervoor zorgt dat het voedsel een tijdje in het bovenste gedeelte van de maag blijft. Hierdoor zit je snel vol en kan je alleen kleine porties eten. De sluitspier van maag op darm blijft dus intact. Je kan hierdoor met een maagband geen dumpingklachten krijgen. 

 

Voorbereidingstraject bariatrische chirurgie

Als je in aanmerking zou willen komen voor bariatrische chirurgie krijg je een doorverwijzing van de huisarts naar het ziekenhuis. Vervolgens ga je een traject in. In dit traject wordt met de chirurg, internist, psycholoog, dietist en fysiotherapeut bepaald of je in aanmerking komt voor een operatie en een plan opgesteld. Zo kan er worden besloten dat het nodig is om voor de operatie minimaal 3 maanden onder begeleiding van een dietist een gezond eetpatroon aan te leren. Dit is een zeer belangrijke voorbereiding op wat er na de operatie gaat komen.
 

Hoe kan de dietist je helpen vóór de gastric bypass?

De dietist gaat met je aan de slag om anders te leren eten. Het is zeer belangrijk dat je leert rustig te eten, goed te kauwen, je eten te verdelen in 6 porties over de dag en niet te drinken tijdens het eten. Als je dit na de operatie niet beheerst kun je veel klachten krijgen van bijvoorbeeld braken, pijn in de maag of voedingstekorten. Bij het aanleren van het juiste eetgedrag voor en na bariatrie kunnen de dietisten van DieetPlaneet je uitstekend helpen. Onze dietisten hebben regelmatig mensen tijdens dit traject begeleidt. Indien nodig onderhouden we contact met de dietisten in de ziekenhuizen voor overleg. Zo ga je goed voorbereid de operatie in!

 

Hoe kan de dietist je helpen ná de gastric bypass?

Na de operatie blijf je onder begeleiding van het ziekenhuis, ook de dietist van het ziekenhuis zal je nog een jaar blijven begeleiden. Direct na de operatie helpt de dietist je met de overgang van vloeibare - (de eerste dagen na de operatie) naar vaste voeding. Daarna zal de dietist je ondersteunen in het inpassen en volhouden van het veranderde eetpatroon. 

 

Voedingsadviezen na een Gastric Bypass

  • Eet 6 x per dag kleine maaltijden, begin met licht verteerbare voedingsmiddelen zoals een beschuitje/cracker/geroosterd broodje en neem later broodsoorten. Kies bij de warme maaltijd voor vis en kip, dit valt lichter dan vlees
  • Drink dagelijks minimaal 1,5 liter vocht. Gekookt water of mineraalwater valt vaak beter als leiding water niet lukt. Thee of suikervrije limonade gaat soms ook beter dan leidingwater. 
  • Drink 20 minuten vóór het eten of 20 minuten na het eten. Niet tegelijk!
  • Neem dagelijks voldoende vitaminen en mineralen mede door middel van een Multi vitamine preparaat
  • Let erop dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt (600 ml zuivel per dag, eiwitrijk broodbeleg, stukje (80 – 100 g) vlees/kip/ei/vis bij de warme maaltijd). Als de warme maaltijd moeizaam gaat neem liever eerst het vlees of de kip en daarna de groente en pasta/aardappelen/rijst.
  • Eet rustig en kauw goed. Eet aan tafel en zo nodig apart van het gezin om rustiger te eten. Neem ruim de tijd voor een eetmoment.
  • Weeg jezelf maximaal 1 x per week, het afvallen gaat met horten en stoten op de weegschaal.

 

Aandachtspunten na een gastric Bypass

Er kan na een gastric bypass lactose intolerantie ontstaan. De darm kan dan geen geen lactose (melksuiker) meer afbreken waardoor je darmkrampen en/of diarree krijgt na het eten van lactose. Sommige mensen kunnen wel nog een beetje lactose afbreken, anderen helemaal niet. De dietist kan je helpen bij een lactose-arm dieet. Je kunt problemen krijgen met de ontlasting doordat het moeilijk is om voldoende vezels en vocht binnen te krijgen. Naast rustig eten moet er ook rustig gedronken worden: in een keer een glas drinken wegklokken gaat niet meer. Het drinken moet dus ook verspreid over de dag gebeuren, en mag niet tegelijk met iets te eten. Hierdoor drinken veel mensen na een gastric bypass te weinig. Ook kan er misselijkheid en/of aversie tegen bepaalde voedingsmiddelen  optreden. De dietist kan met je meekijken of je mogelijk tekorten hebt en zal adviezen geven om bepaalde klachten te verminderen. Ook als het gewichtsverlies tegenvalt of als iemand te snel afvalt kan een dietist hierbij helpen. 

 

Gewichtsverlies na gastric bypass

Het gewicht zakt de eerste twee jaar met gemiddeld 33%. Na 2 jaar neemt het gewicht meestal toe met als eindresultaat vaak 25% gewichtsverlies op de lange termijn. Gewichtstoename na een periode veel te zijn afgevallen is vaak moeilijk te accepteren. De dietist begeleidt en ondersteunt je in dit proces. Bij de andere operaties gelden iets andere voedingsadviezen. Ook voor bariatrische ingrepen anders dan de gastric bypass kan je bij ons terecht.

 

Voor- en nadelen bariatrie
Voordelen

  • Veel afvallen (gemiddeld 25% gewichtsverlies op de lange termijn)
  • Snel verzadigd voelen en/of gebrek aan hongergevoel
  • Door het afvallen veel gezondheidswinst: lagere bloeddruk, normaliseren bloedglucose en cholesterolwaarden, verhoging vruchtbaarheid

Nadelen

  • Zoals bij elke operatie: risico op complicaties en op overlijden 
  • U zal zich levenslang moeten houden aan de voedingsrichtlijnen voor na een gastric bypass om klachten en voedingstekorten te voorkomen (rustig eten, goed kauwen, beperken/vermijden van suiker en vet, 6 eetmomenten per dag)
  • Verhoogde kans op het ontstaan van lactose intolerantie en tekorten aan vitamines.
  • Dumpingklachten (zweten, duizeligheid, onwel voelen) bij te veel zoetigheid en/of vetrijk eten (bij gastric sleeve en maagband géén risico op dumpingklachten)
  • Door het snelle afvallen kan er vermoeidheid en haaruitval optreden. 
  • Mogelijk last van obstipatie en/of diarree. 

 

Contact en afspraak