Wat is Multiple Sclerose (MS)?

Multiple = veelvuldig. Sclerose = verharding. MS is een aandoening aan het centrale zenuwstelsel. De beschermlaag van hersenen, oogzenuwen en ruggenmerg raakt beschadigd. MS is géén spierziekte, zoals vaak ten onrechte gedacht wordt. Het kan wél verlamming van de spieren als gevolg hebben. Mensen die lijden aan MS krijgen vaak problemen met lopen, zien en praten.
 

Oorzaak van Multiple Sclerose (MS)

De oorzaak van MS is onbekend. Wel is ontdekt dat de stof ‘myeline’ een cruciale rol speelt bij het ontstaan van MS. Meyeline is een vettige, witte stof en zorgt ervoor dat signalen sneller worden doorgegeven via de zenuwvezels dat deze signalen worden doorgegeven naar de juiste cel. Bij MS regeert het lichaam abnormaal op myeline en breekt het de stof af. Dit verstoort de informatieoverdracht tussen de zenuwcellen. Opvallend is dat MS voornamelijk voorkomt in landen met een Westers voedingspatroon. Mogelijk is er een verband tussen het nuttigen van te weinig onverzadigde vetten en vezels en te veel suikers en witmeelproducten en de mate waarin MS voorkomt.
 

Multiple Sclerose (MS) en voeding

Er is niet wetenschappelijk aangetoond dat door een ander dieet het ziektebeeld veranderd. Toch hebben veel mensen baat bij een ‘MS-dieet’. Een aangepaste voeding versterkt het immuunsysteem, werkt ontstekingsremmend en draagt bij aan het welzijn. Het uitgangspunt bij het ‘MS-dieet’ is een voedingspatroon met vooral natuurlijke (onbewerkte) keuzes en bij voorkeur biologisch. Voedingsstoffen waar veel mensen met MS een tekort aan hebben krijgen extra aandacht. In het ‘MS-dieet’ komen veel groenten, fruit, volkorenproducten, noten, peulvruchten en olijf- en kokosolie voor. En (in gematigde hoeveelheden) zuivel, (vette) vis en vlees. Rood vlees, suiker en witmeel dient beperkt worden. Voor kruiden en specerijen maken ook onderdeel uit van het dieet. Omdat mensen met MS vaker lactose intoleerant zijn, worden soms zuivelvervangers voorgeschreven.
 

Multiple Sclerose (MS) en andere leefstijlfactoren

Als jezelf in balans bent, is de ziekte rustiger. Genoeg beweging en ontspanning zijn daarom, naast een goed eetpatroon, ook belangrijk. En elke dag even naar buiten voor de vitamine D. 
 

De dietist en Multiple Sclerose (MS)

MS kan voorkomen in combinatie met andere aandoeningen. Denk aan overgewicht, ondergewicht, obstipatie, flatulentie (gasvorming). De dietist neemt deze aandoeningen, als ze van toepassing zijn, mee in het advies. We luisteren goed naar je wensen en behoeften. Daarna maken we in samenspraak een haalbaar advies op maat, eventueel in stappen naar een gezonder eetpatroon. De verhoogde behoefte aan bepaalde voedingsstoffen wordt meegenomen in het advies.

 
Bron
Wat is goede voeding bij MS, adviezen van de dietiste bij Multiple Sclerose, Editie 2017

 

Dietisten gespecialiseerd in Multiple Sclerose

Diëtist Jennifer  Plein (online)

Diëtist Jennifer Plein (online)

Jennifer, een dijk van een dietist met 25 jaar ervaring! Tijdens haar loopbaan in Nederland en Suriname heeft ze afwisselend in een ziekenhuis als in haar eigen praktijk gewerkt en is sinds 2020 aangesloten bij DieetPlaneet. Jennifer heeft veel mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen al naar een betere gezondheid begeleidt, en zeker weten dat dit bij jou ook gaat lukken! 
Jennifer werkt in : Amsterdam
Cookies Contact en afspraak