Wat is het metabool syndroom?

Bij het metabool syndroom is een ongevoeligheid ontstaan voor het hormoon insuline (insulineresistentie) en/of een overproductie van insuline waarbij de alvleesklier uitgeput raakt. Vaak in combinatie met een verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk en/of een te hoog gewicht. Bij het metabool syndroom is de kans op diabetes mellitus type 2 of hart- en vaatziekten aanzienlijk verhoogd. De laatste jaren komt er steeds meer bewijs dat vet niet het probleem is bij het ontstaan van hart- en vaatziekten maar juist de insulineresistentie. Insulineresistentie ontstaat door de stapeling van lichaamsvet vooral in de buikholte. Als er sprake is van insulineresistentie kan er een vicieuze cirkel ontstaan doordat er door de hoge bloedglucosewaarden steeds meer vet in de buikholte wordt opgeslagen.
 

Insulineresistentie        

Er is sprake van insulineresistentie als de nuchtere glucosewaarde hoger of gelijk is aan 6,1 mmol/l. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Er is ook sprake van insulineresistentie als er bloedglucoseverlagende medicatie wordt geslikt.
 

Hypertensie

Er is sprake van hypertensie als de bloeddruk hoger of gelijk is aan 140/90 mm/Hg. Dit geld voor zowel mannen als vrouwen. Er is ook sprake van hypertensie als er bloeddrukverlagende medicijnen worden gebruikt.
 

Verhoogd cholesterol

Er is sprake van een verhoogd cholesterol als de totaalwaardes van het cholesterol hoger dan 5 mmol/l  zijn. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Er is ook sprake van een verhoogd cholesterol als er cholesterolverlagende medicatie wordt gebruikt.
 

De invloed van je leefstijl op het metabool syndroom

In geval van insulineresistentie helpt alleen caloriebeperking en meer beweging niet genoeg. Een koolhydraatbeperking heeft vaak wèl effect. Koolhydraten en insuline staan namelijk met elkaar in verband. Koolhydraten worden omgezet in bloedglucose en om de bloedglucose te vervoeren naar de cellen (voor energie) is insuline nodig. De insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier. Door de insulineresistentie kan er niet voldoende insuline worden aangemaakt wat resulteert in hogere bloedglucosewaarden. Zoals hierboven al genoemd wordt, ontstaat er daardoor meer vetopslag. Als er minder koolhydraten worden gegeten, wordt de alvleesklier minder gestimuleerd en dat resulteert in gewichtsverlies! 
 

Hoe helpt de dietist bij het metabool syndroom?

Bij de behandeling van het metabool syndroom is het belangrijk dat de insulineresistentie wordt aangepakt. Dit kan door een koolhydraatbeperking. De dietist helpt met een op maat gemaakt plan waarbij er wordt gekeken naar je gehele leefstijl. De dietist bepaalt hoe en in welke mate de koolhydraten beperkt worden. De dietist begeleidt in alle fasen van het koolhydraatbeperkend dieet. Zij leert je om de eetgewoontes in te passen in je dagelijks leven. Want niet alleen je leefstijlverandering op korte termijn is belangrijk. Ook juist op de lange termijn, om de behaalde effecten te behouden.


 

Dietisten gespecialiseerd in metabool syndroom

Diëtist/ leefstijlcoach Alicia  Izeboud

Diëtist/ leefstijlcoach Alicia Izeboud

Als ervaringsdeskundige op gebied van overgewicht, begrijpt Alicia welke rollen eten kan vervullen. Nadat de diagnose PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) bij haar gesteld werd, heeft zij de impact van gezondere voeding en leefstijl ervaren. Een aangepast voedingspatroon verminderde de klachten (die door het syndroom veroorzaakt werden). Daarbij raakte Alicia gewicht kwijt én leerde ze begrijpen hoe haar lichaam werkt. Deze ervaring motiveert haar om ook jou, wanneer je worstelt met met soortgelijke uitdagingen, te adviseren en coachen.
Alicia werkt in : Amsterdam en Purmerend
Diëtist Jennifer  Plein (online)

Diëtist Jennifer Plein (online)

Jennifer, een dijk van een dietist met 25 jaar ervaring! Tijdens haar loopbaan in Nederland en Suriname heeft ze afwisselend in een ziekenhuis als in haar eigen praktijk gewerkt en is sinds 2020 aangesloten bij DieetPlaneet. Jennifer heeft veel mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen al naar een betere gezondheid begeleidt, en zeker weten dat dit bij jou ook gaat lukken! 
Jennifer werkt in : Amsterdam
Cookies Contact en afspraak