FODMaP’s zijn suikers die niet goed opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm terecht komen. Door de bacteriën in de dikke darm worden deze suikers gefermenteerd (oftewel opgegeten). Dat gaat vaak snel en in grote hoeveelheden waardoor er gas vrijkomt. Hierdoor kun je winderigheid en een opgeblazen gevoel ervaren. Je kan ook diarree of een verstoorde stoelgang krijgen omdat er meer vocht wordt aangetrokken in de dunne en dikke darm. 

Waar staat FODMaP voor?

F Fermenteerbare 
O Oligosachariden (fructanen en galactanen, komen voor in tarwe, rogge, gerst, peulvruchten en bepaalde groentesoorten)
D Disachariden (lactose, deze komen voor in melkproducten)
M Monosachariden (fructose, deze komen voor in fruit en groenten)
a and
P Polyolen (suiker alcoholen, deze komen voor in zoetstoffen en sommige fruit en groentensoorten 


Wat is het FODMaP-beperkt dieet?

FODMaP’s worden niet goed opgenomen in onze darmen. Als ze in de dikke darm terecht komen, worden ze door bacteriën afgebroken. Hierbij komt gas vrij. Voor de meeste mensen is dit geen enkel probleem en ontstaan er geen klachten. Maar bij sommige mensen veroorzaakt dit een opgeblazen gevoel, krampen en winderigheid. Door producten (tijdelijk) te vermijden die hoog in FODMaP’s zijn, kunnen de klachten verminderen. De mate van gevoeligheid voor de verschillende FODMAP’s kunnen per persoon erg verschillen. 
Door het dieet 6-8 weken strikt te volgen met voldoende resultaat kan er onderzocht worden welke producten, in welke mate, wel of niet kunnen worden verdragen.
 

Voor wie is het FODMaP-beperkt dieet geschikt?

Het FODMaP-beperkt dieet kan iets voor jou zijn als je last hebt van prikkelbare darmen. Je kunt dan bijvoorbeeld (periodes) niet goed naar de wc en hebt harde ontlasting. Het kan ook dat je juist diarreeklachten hebt. Daarbij heb je met grote regelmaat een opgeblazen buik, winderigheid en buikpijn- of krampen. Vaak wordt verbetering bereikt bij een regelmatiger eetpatroon met genoeg voedingsvezels, vet en vocht en meer beweging. Soms helpt dit niet en zijn er nog steeds klachten. Dan zou het FODMaP-beperkt dieet uitkomst kunnen bieden.
 

Hoe werkt het FODMaP-beperkt dieet?

Het FODMaP- beperkt dieet bestaat uit 2 fases; de eliminatiefase en herintroductiefase.

Eliminatie
Tijdens het FODMaP-beperkt dieet laat je voor 2 tot 6 weken producten die veel FODMaP’s bevatten weg uit je eetpatroon. De dietist legt uit welke producten zijn toegestaan en welke producten je tijdelijk niet mag eten. De dietist speelt een belangrijke rol;  ze zorgt dat je ondanks de beperkingen tóch volwaardig kunt eten. Daarnaast krijg je handvatten m.b.t. het lezen van etiketten. Het bijhouden van een eet- en klachtendagboek is onderdeel van deze fase. De eliminatie fase is even wennen. Maar in de praktijk vaak goed vol te houden als de klachten merkbaar minder worden. 

Herintroductie
Na 2 tot 6 weken van eliminatie met klachtenvermindering als gevolg, worden één voor één van de FODMaP’s geintroduceerd. Telkens wordt één groep gedurende één week opnieuw gegeten. De dietist geeft aan welke dat is en in welke hoeveelheden. 

Afronding
In de praktijk wordt, als iemand reageert op FODMaP's, vaak een overgevoeligheid gezien voor één à twee groepen. Als je eenmaal weet waarop je reageert ga je samen met de dietist verder onderzoeken in welke hoeveelheden je de FODMaPS eventueel wél kunt verdragen. De dietist maakt een voedingsadvies op maat voor je. Zodat je ondanks de beperking toch volwaardig en lekker kunt eten. Het is zeer raadzaam het FODMaP-beperkte dieet met behulp van een dietist uit te voeren. Zij zorgt ervoor dat je eetpatroon volwaardig blijft en dat je niet onnodig beperkt blijft eten. 

Tip’s bij het volgen van een FODMaP-beperkt dieet 
  1. Knoflook is een van de producten die je moet vermijden bij het FODMaP-beperkt dieet. Wat je wel kan doen is de knoflook even fruiten in olie of laten weken in olie zodat je het aroma mee kan nemen in je gerecht. De knoflook zelf niet eten!
  2. Er zijn ook supplementen die je kan gebruiken voor speciale gelegenheden, gerechten of producten. Deze maken het verteren van bepaalde FODMaP’s makkelijker. Als je bijvoorbeeld weet dat je uit eten gaat en het is moeilijk om melkproducten te vermijden kun je een lactase-supplement gebruiken. De diëtist kan je hier meer over uitleggen. 
  3. Experimenteer met het bakken met andere meelsoorten, want tarwe kan je bij dit dieet niet gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor glutenvrije bloem, boekweitmeel, rijstmeel of havermeel. 
  4. Neem een kijkje op onze receptenpagina met FODMaP- beperkte recepten!

Klik verder naar onze FODMaP folder.

Dietisten gespecialiseerd in FODMaP beperkt dieet

Diëtist/ leefstijlcoach Dorthe  Klinkert

Diëtist/ leefstijlcoach Dorthe Klinkert

Dorthe wordt omschreven als behulpzaam, vrolijk en empathisch. Op jonge leeftijd vond ze het al leuk om haar ouders te helpen in de keuken. Toen is de liefde voor gezonde voeding ontstaan. Dorthe houdt ervan om je te inspireren en te motiveren om gezondere keuzes te maken in je eetgedrag en leefstijl. Ze ondersteunt je met persoonlijk en praktisch advies, passend bij jouw situatie, wensen, behoeften en eventuele beperkingen.
Dorthe werkt in : Utrecht
Diëtist Phoebe  Gödderz

Diëtist Phoebe Gödderz

Phoebe omschrijft zichzelf als open, nuchter, direct en zorgzaam. Zij is een foodie in hart en nieren. De impact van voeding op gezondheid heeft haar interesse altijd al gehad. Dit begon als een hobby, en breidde zich uit tot een studie Voeding&Dietetiek. Een betere gezondheid door een lekker en leuk eetpatroon dat bij jou past, is haar ultieme doel. Zolang Phoebe zich herinnert, heeft ze een prikkelbare darm (PDS), zij weet daardoor als geen ander hoe het is om met buikklachten zoals een opgeblazen buik, buikpijn en een onregelmatig ontlastingspatroon te leven. Door te testen welke voedingsmiddelen haar buikklachten triggeren, heeft ze inzicht in welke voedingsmiddelen (en hoeveelheden) haar buikklachten veroorzaken/ verergeren. Hierdoor heeft zij veel meer in controle over de darmklachten. Vanuit haar eigen ervaring begeleidt en adviseert zij ook jou om een pijnlijke buik, buikkrampen en gasvorming te verminderen. 
Phoebe werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Irene  Wassink

Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink

Irene is dietist sinds 2003 en werkt sinds 2012 bij DieetPlaneet. Enthousiast met een frisse blik, met deze woorden beschrijf je haar het best. Haar werkwijze is helemaal van deze tijd; betrokken, puur, professioneel en servicegericht.Bij Irene draait alles om de cliënt.  
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Sarah  Chorho

Diëtist/ leefstijlcoach Sarah Chorho

Sarah is een doelgerichte, behulpzame diëtiste met sterke communicatieve vaardigheden. Persoonlijk advies en betrokkenheid staan bij Sarah hoog in het vaandel. Zij geniet, als haar clienten met een blij gezicht de praktijk uit lopen. Sarah vindt het belangrijk dat haar adviezen aansluiten op de persoonlijke situatie en wensen van haar cliënt.Sarah is met haar Marokkaanse roots bekend met de Arabische cultuur en beheerst, naast perfect Nederlands, ook de Marokkaanse taal en Berberse dialecten.
Sarah werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Shari  Groot

Diëtist/ leefstijlcoach Shari Groot

Shari luistert graag en goed. Ze is empathisch maar doelgericht. Shari is van mening dat kleine aanpassingen in het eet- en bewegingspatroon zorgen voor een grote verandering op lange termijn. Omdat iedereen anders en uniek is, besteedt zij aandacht aan persoonlijke wensen en smaken, rekening houdend met culturele verschillen.
Shari werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Saskia  Peters

Diëtist/ leefstijlcoach Saskia Peters

Met veel energie, interesse en geduld helpt zij mensen met voeding- en of bewegingsproblemen door gezamenlijk een haalbaar plan op te stellen waarbij de nadruk ligt op balans. Dit alles met als doel de gezondheid te verbeteren.In haar vrije tijd traint ze voor de marathon, houdt ze van het uitproberen van verschillende restaurantjes door heel Amsterdam maar kookt ze daarnaast ook graag met verse producten die ze vindt tijdens het struinen over de markt.
Saskia werkt in : Amstelveen , Amsterdam en Haarlem
Diëtist Laura van der Meijden

Diëtist Laura van der Meijden

Haar manier van begeleiden valt het best te omschrijven als enthousiast, geduldig en op een informele manier. Als een echte Foodie vind je haar vaak in de keuken en kan ze soms urenlang op internet surfen om de lekkerste recepten te vinden, waar ze dan haar eigen hand aan draait om deze zo gezond mogelijk te maken.
Laura werkt in : Tilburg , Beesd en Leerdam
Cookies Contact en afspraak